Na jaké informace máte právo?

16. únor 2012

Chcete vědět co kdo přesně na jednání rady nebo zastupitelstva města řekl? Zajímá vás, jaké podmínky má stavebník pro svou stavbu? To všechno a ještě mnohem víc můžete od úřadů požadovat. Jak to funguje v praxi?

Přístup různých úřadů i úředníků k poskytování informací je různý. Jde-li o takové informace, které jsou z jejich pohledu ožehavé, pak se často úředníci snaží žadateli jejich získání znepříjemnit.

Nejčastější používané obstrukce uvádí spoluautora zákona o poskytování informací Oldřich Kužílek: „Takovými favority je v poslední době zneužívání úhrady nákladů, odkazy na to že probíhá-li něco ve správním řízení, tak se to nemůže poskytovat podle zákona o přístupu k informacím – což není pravda. Hrozně se zneužívají osobní údaje – osobních údajů je spousta, ale jen některé, a je jich dost málo, jsou chráněné.“

Zkušenost s obstrukcemi má David Daduč z Ústí nad Labem. Před rokem a půl žádal Stavební úřad o kopie stavebních povolení na několik staveb - například na obchodní centrum Fórum, hotel Clarion nebo žlutou budovu vedle divadla a podobně.

„Tak jsem dostal výzvu, abych zaplatil deset tisíc korun zálohu a jediný pocit, který jsem z toho měl, bylo to že mě to má okamžitě odradit od toho, abych o ty dokumenty usiloval... Odvolával jsem se ke Krajskému úřadu a ten jim velmi promptně vysvětlil, že žádat o zálohu možné není a nakonec jsem ty dokumenty získal za úhradu několika set korun, kdy se ta úhrada týkala skutečně jen nákladů na kopírování těch patřičných dokumentů.“ popisuje svoji zkušenost Daduč. I přes to ale nejsou jeho zkušenosti se získáváním informací z ústeckého magistrátu pouze špatné.

autor: hau
Spustit audio