Na hřebenu Krušných hor mají vyrůst apartmánové domy. Obyvatelé Adolfova se obávají, že jim vyschnou studny

28. duben 2021 14:05

Firma Wind Technology chtěla před lety v Adolfově na Ústecku postavit větrné elektrárny. Aktuálně v horské obci zvažuje výstavbu apartmánových domů kousek od místa, kde začínají běžkařské a cyklistické trasy. Místní mají obavy, že by mohli přijít o vodu ve studnách. Firma svůj záměr odmítá komentovat.

Stavební pozemky jsou v územním plánu od roku 2012. Podle návrhu, který má spolek k dispozici, by tam měly být dvoupatrové domy se sedlovou střechou. Za firmu Wind Technology jedná právník Jan Suk. Pro Český rozhlas odmítl záměr komentovat – stejně jako předseda představenstva Rostislav Beneš.

Jan Doubrava, nezávislý starosta Telnice, kam Adolfov spadá, k výstavbě řekl: „Jaký záměr přesně je, co zvítězilo, jaká varianta těchto domů bude, to samozřejmě nejsem schopný říct, protože oficiálně jsem ještě nic neviděl. Neoficiálně vím, že tam má zatím vzniknout jedna budova s apartmány.“

Lidé v obci mají obavu, že jim vyschnou studny

Horský spolek Adolfov nechce výstavbě bránit za každou cenu – má ale obavy o vodu.

„Podle toho, co jsem se dozvěděl, mají apartmány kapacitu až 100 lidí. Když budeme zaokrouhlovat, tak Adolfov má, dejme tomu, 60 obytných chat či chalup. Vyčerpáme tedy vodu zhruba pro 100 lidí, ale na ploše přes kilometr čtvereční. A tady se jedná o to, že tu bude výstavba, kde bude jedna studna, případně dva vrty, které budou sát vodu pro 100 lidí. To znamená, že to, co tady historicky Adolfov spotřebovává, se bude spotřebovávat v jednom jediném bodě. A v případě, že ten odběr bude významný a hladina vody ve studnách poklesne, tak s tím obyvatelům vzniknou nějaké náklady, a my chceme, aby tyto investice byly nějakým způsobem ochráněné,“ vysvětlil David Starý.

Přivádět vodovod na vrcholek hor pro pět stálých obyvatel a chataře se podle starosty ekonomicky nevyplatí. Studny tam vysychají i při dlouhotrvajícím suchu.

„Problém voda a Adolfov není jen ve Wind Technology. Ty původní staré studny mají už dnes problémy s vodou, a to kvůli tomu, že se tam dělají vrty. Ano, souhlasím s tím, že pokud by tam vzniklo něco takového, mohlo by dojít k nějakým změnám v té vodě,“ shrnul Doubrava.

Zástupci Wind Technology odmítají svůj záměr komentovat

Z podkladů pro povolení zkušebního vrtu podle Davida Starého vyplývá, že firma chce kopat hlouběji, než je hladina místních studní. A že by je to nemělo ohrozit.

Horský spolek chce mít ale jistotu. „My bychom byli rádi, aby v tom povolení pro čerpání vody k těm apartmánovým domům, pokud k tomu samozřejmě dojde, aby tam byla čerpací zkouška minimálně po dobu třech neděl s odběrem pro těch 100 lidí – tak, abychom se sešli, jak stavebník, tak obec a zástupce horského spolku, a řekli si, že je to v pořádku, nebo že to třeba o metr kleslo, že je tam problém, a že to půjdeme řešit,“ vysvětluje Starý.

Podle starosty Jana Doubravy takováto džentlmenská dohoda existuje. Zástupci Wind Technology i tento návrh odmítli okomentovat.

Spustit audio

Související