Zašlá sláva a historie Adolfova, bývalého Adolfsgrünu v Krušných horách

3. březen 2020

Adolfov, původně Adofsgün, leží v Krušných horách ve výšce 750 metrů nad mořem, asi kilometr od státní hranice s Německem.

Založil ho roku 1833 hrabě Adolf z Ledeburu (Adolf von Ledebur auf Tellnitz), majitel všebořického panství, kvůli ubytování dělníků stavějících silnici. V roce 1927 žilo v Adolfově 76 obyvatel v 10 domech.

Po skončení 2. světové války se museli Němci, tedy všichni obyvatelé obce, vystěhovat. Začala zkáza známého výletního místa prvorepublikových Ústečanů.

Právě kvůli lidem z Ústí nad Labem stávaly v Adolfově dvě kamenné a jedna dřevěná restaurace s tančírnou. Výletníci z Ústí nad Labem mohli dojet tramvají na konečnou do Telnice a pokračovat pěšky nahoru do Adolfova. Před restaurací Adolfovský dvůr byl taneční parket a malé koupaliště.

Do 50. let 20. století využívala objekty jako cvičiště armáda. Destrukce staveb pokračovala odvozem stavebního materiálu na Slovensko. Zbylo jen 5 stavení. Ty zachránila politická situace v Evropě. Na druhé straně hranic vznikla NDR.

Armáda vybudovala pár desítek metrů od hranice po celé délce dvacetimetrový průsek s vysokým drátěným plotem. Výstavba trvala tři roky. Po roce trvání byla beze zbytku stržena. Ještě dnes je vidět průsek pouhým okem. Většina turistů si ani neuvědomí, že jím prochází. Například po „modré“ mezi Černou loukou a lesem na kótu 768.

Zimní Adolfov

Co tedy zůstalo z původních staveb v obci Adolfov? Pokud půjdeme směrem od křižovatky od Fojtovic na Větrov a Krásný les, tak tu máme po levici výletní restauraci s pokoji a stájemi – dnes téměř ruina. Následují dva původní domky, ze kterých jsou rekreační domy a na konci obce po pravé straně směrem na Větrov, Krásný les už zmiňovaná restaurace Krušnohor – ta je v současnosti opuštěná.

Hřbitov byl armádou srovnán se zemí. Na místě, kde stával, zůstaly jen částečně propadlé hroby a malá alej. Další historické fotografie z okolí Adolfova (například z Telnice, Nakléřova nebo Krásného Lesa) můžete najít na facebookových stránkách Adolfov v Krušných horách aneb německy Adolfsgrün.

Spustit audio