Na debatě se studenty konkrétní odpovědi nezazněly

13. duben 2012

Proč byla obnova městských sadů v Ústí nad Labem tak drahá a kdo za to může? Proč potřebujeme nové trolejbusy, které se mají kupovat? Jak může vedení města zajistit, aby lidé žijící ze sociálních dávek pomáhali s úklidem města? Takové a řada dalších dotazů padala ve čtvrtek večer na debatě gymnazistů s třemi místními politiky.

Probrat mladé lidi z letargie a skepse mají diskuze s místními politiky, které společnost Člověk v tísni pořádá v pěti městech. První z nich uskutečnila v Ústí nad Labem. Padesáti gymnazistům se zpovídali náměstkyně primátora za ČSSD Zuzana Kailová, šéf ústecké ODS a bývalý ředitel Dopravního podniku města Tomáš Kraus a za TOP09 zastupitel Jakub Zavoral.

„Jak je možné, že jedna lavička v městském parku stála až padesát tisíc korun a ty lavičky tam teď nejsou,“ zajímalo například jednu ze studentek.

Debata s politiky v Ústí nad Labem

„Já jsem přímo o mobiliáři nerozhodovala, ale vnímám samozřejmě to, že pokud tam bylo navrženo architektem nějaké atypické řešení, tak se mohlo vyšplhat až do té výše, která potom byla prezentována v médiích,“ odpověděla Zuzana Kailová.

„Pokud se nepletu, tak paní Kailová byla členkou pracovní skupiny nebo projektového týmu a možná by tedy mohla odpovědět na otázku, proč ten tým akci nezastavil ve chvíli, kdy nabyl podezření, že tam je vyprojektováno něco, co by tam být nemuselo,“ vyzval náměstkyni primátora Tomáš Kraus. Odpověď ale neslyšel.

Podobné reakce politiků zazněly ještě několikrát. To se vůbec nelíbilo studentce třetího ročníku Kláře Kašparové. „Přišla jsem sem, abych něco zjistila. Nezjistila jsem ale nic. Za prvé nemluvili vůbec k věci, za druhé mnohokrát odpovídali nesmyslně,“ říká.

Gymnazisté se také zajímali o to, proč Dopravní podnik chystá nákup nových trolejbusů, kvůli kterým se zadluží. S politiky diskutovali i o tom, jak by bylo možné udržet vzdělané lidi na Ústecku nebo jaké možnosti má město při zaměstnávání lidí ve veřejně prospěšných pracích.

Debaty s regionálními politiky chystá organizace Člověk v tísni taky v Plzni, Brně, Ostravě a Hradci Králové.

autor: hau
Spustit audio