Muž obviněný ze zapálení národního parku České Švýcarsko zůstává dál ve vazbě

14. srpen 2024 14:21

Krajský soud v Ústí nad Labem prodloužil vazbu muži obviněnému ze založení požáru v národním parku České Švýcarsko v roce 2022 i dalších požárů. Zároveň mu psychický stav dovolí pokračovat v hlavním líčení.

Soudní jednání bylo neveřejné – státní zástupkyně i obhájce ale potvrdili, že soud vazbu prodloužil. Stále totiž trvají obavy, že by obžalovaný mohl v trestné činnosti pokračovat, nebo že by utekl. Muž je ve vazbě od května loňského roku.

Předseda soudního senátu Roman Felzmann pak nechtěl jednání vůbec komentovat.

Hlavní líčení v tomto případu začalo letos v květnu. Soud ho ale přerušil kvůli psychickému stavu obžalovaného – působil totiž zmateně, nesoustředěně a vypadalo to, že ani neví, co se kolem něj děje.

Ve středu 14. srpna, když ho eskorta přiváděla k vazebnímu jednání, vypadal klidně, v obraze. Už také nepobývá na vězeňské psychiatrii, ale podle jeho obhájce Víta Pavka je v běžné vazbě. „Je v Litoměřicích, a tam i zůstane. Nejsem lékař, ale myslím si, že je na tom lépe. Ta medikace mu byla celkem významným způsobem upravena.“

Hlavní líčení by mělo pokračovat na podzim

Státní zástupkyně Klára Kubátová také potvrdila, že soud už má k dispozici dodatečné posouzení psychického stavu obžalovaného.

Hlavní líčení tak může pokračovat někdy na podzim – termín ještě soud a obhájce doladí s dozorujícím státním zástupcem, který je teď na dovolené.

Obžalovaný odmítal, že by největší požár u nás způsobil. Podle jeho obhájce na tom stále trvá. Doznal se jen k několika menším požárům – například k zapálení několika posedů nebo rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení.

Spustit audio

Související