MUDr. Patricie Kotalíková - gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice Kadaň

V úterý 13. dubna jsme se bavili o tom, jak by měla vypadat zdravá strava těhotných a kojících žen.

Český rozhlas Sever Vám přeje příjemný poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a náš milý dnešní host, doktorka Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice. Pěkný den.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Dobrý den.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Já už jsem řekla, že máme takové téma výživa těhotných a kojících žen a my jsme se taky zeptali posluchačů a zeptali jsme se na těhotenské chutě. Tak jestli, paní primářko, chcete, poslechneme si to.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Můžeme.

 

Zvukový záznam:

Redaktorka: Prožíval jste těhotenství své ženy?

 

Osoba: Velmi intenzivně. Sdíleli jsme, co se dalo, no.

 

Redaktorka: A měl jste třeba i těhotenské chutě jako manželka?

 

Osoba: Těhotenské chutě mám pořád.

 

Redaktorka: Jak jste prožívala těhotenství?

 

Osoba: Jako naprosto šťastný člověk, protože mít děti není úplně samozřejmé.

 

Osoba: Já poměrně hladce, jediné, co mi vadilo, že mně bylo špatně, ale výjimečně to nebyly ranní nevolnosti, ale večerní.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, paní primářko, slyšela jste malý výběr z názorů našich posluchačů. Je to možné, aby muž měl těhotenské chutě?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Určitě. Říká se, že když jsou si ti dva lidé, rodiče, blízcí, takže se to přenáší a že i muži jsou v uvozovkách "těhotní" a já jsem se s tím setkala i osobně. Můj manžel byl také těhotný, tak řečeno, co se týče chuti a ten měl vždycky chutě při každém těhotenství moje, takže určitě to tak je.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No a vy sama?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Já sama osobně jsem žádné chutě neměla ani u jednoho těhotenství, vždy jsem se stravovala tak jako předtím.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže asi jste měla štěstí, možná ani nevolnosti ne, ale my jsme tady hlavně nejen na povídání o vašich klucích dvou, ale na to, abychom odpovídaly ... nebo vy, abyste odpovídala na otázky našich posluchačů. Kontakty jsme řekli, tak jenom malá připomínka - pevná linka 475212212, číslo pro SMSky 9077704, nezapomínejte první slovo ve zprávě musí být "host". Knížka o krajkářství tedy čeká na vás a na vaše dotazy tu čeká i náš dnešní host.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, máme tady dnes hosta, jako každý všední den v tuto dobu, primářku dětského oddělení kadaňské nemocnice, doktorku Patricii Kotalíkovou a můžeme jít na to velké dnešní téma - výživa těhotných žen, kojících žen. Pojďme k těm těhotenským chutím. To už jste říkala, že vy sama jste to nezažila, ale z praxe to asi znát budete. Tak ...

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Znám. Já vždycky tak trochu říkám, měla by ta maminka dát na své chutě, co ten organizmus potřebuje, o to si řekne, ale zase to nepřehánět, protože je trošku třeba problém s ovocem. Člověk si řekne, že jí ovoce, které je velice zdravé, jenomže zase, pozor, ovoce obsahuje hodně cukru, a pokud ta maminka denně sní 5 kilo jablek, tak samozřejmě se to projeví na její váze a i v tom těhotenství není vhodné přibývat až moc, mělo by tak optimálně ...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No a to jsme u takové té babské rady - jsi těhotná, musíš jíst za dva.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: V žádném případě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: V žádném případě?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: V žádném případě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže množství stabilní nebo ...

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: O trošičku víc, o trošku víc, to určitě, ale ne za dva, jo, takže když jsem zvyklá jíst tři knedlíky, tak si dám třeba čtyři.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale rozhodně ne šest.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Tak, tak.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Co skladba? Někde jsem také četla, že vlastně zodpovědná žena, budoucí matka by na miminko měla myslet, co se stravy týká, vlastní stravy, ještě před tím, než počne.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, to je pravda, to se říká a je to i opodstatněné, protože ten organizmus by se měl trošičku vyladit, neměly by se samozřejmě takové ty toxické látky, které se v těle hromadí, požívat, ať už je to alkohol, cigarety, samozřejmě nějaké drogy, ale i samozřejmě takové ty grilované potraviny, protože ... uzené, protože to všechno samozřejmě nese s sebou riziko koncentrace určitých toxických látek.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže opravdu začít si ten jídelníček maličko hlídat. Tak máme tady dotaz posluchačky. "Když jsem byla těhotná poprvé, tak mi hodně chutnal logr z kafe a podruhé suchá mouka, a to jsem jedla pořád. Dneska bych to do pusy nedala." Tak tělo po něčem volalo, něčeho si žádalo?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Určitě, určitě něco potřebovalo, otázka je, co konkrétně to bylo, ale je, je to zcela běžný. Znám maminku, která potřebovala v těhotenství tak mlíko, že vždycky, když přišla do obchodu, musela koupit několik balení mléka, musela ho dát na dno tašky a jak přišla ..., aby to nevytáhla cestou a jak přišla domů, rychle vysypala tašku, otevřela mléko, vypila ho, celý litr, a pak teprve mohla jít uklízet nákup.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže vyloženě až, bych řekla, obsedantní záležitost.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, ano.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Dá se takhle třeba ten vápník dohnat opravdu jenom pitím mléka?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Tak nejenom pitím mléka, vápník je obsažený ve spoustě dalších věcí, takže já si myslím, že někdo si to vezme třeba v tom mléce, někdo v jiné potravině.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Po písničce pokračujeme.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak Denisa Marková je zamilovaná, když je člověk zamilovaný, často to končí tím, že přijde na svět človíček nový a to je to, o co dnes tady běží s naším hostem, primářkou dětského oddělení kadaňské nemocnice, doktorkou Patricií Kotalíkovou. Bavíme se o výživě těhotných žen a kojících žen. Tak pojďme ještě k těm těhotným. Další dotaz je: "Jak si doplňovat vitamíny? Přece miminko potřebuje víc než jeden člověk."

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Většinou stačí, když ta maminka má vyváženou stravu a pestrou. To znamená, že nebude jíst jenom moučné výrobky, ale bude to prokládat ovocem a zeleninou, samozřejmě některé maminky na to nejsou zvyklé, tak tam potom samozřejmě je lepší, když užívají nějaký vitamínový preparát. Ale obecně, pokud maminka má pestrou stravu, nedoporučovala bych denní užívání vitamínových preparátů, protože to zase nese s sebou určitá rizika jednak velkých plodů, což s tím se setkáváme a druhá, ne všechny vitamíny jsou plně vyvážený. Co bych určitě doporučila, je užívání kyseliny listové. Té opravdu může být na začátku těhotenství málo a je jí hodně třeba právě k vývoji v tom začátku toho plodu, toho zárodku, kdy se utváří nervová soustava, aby nedocházelo k rozštěpům té centrální nervové soustavy.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Kyselina listová, kde to najdeme? Já bych řekla salát - to, co má listy.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Samozřejmě ano.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Jenom tak laicky odhaduji.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Veškerá zelená zelenina, když to řeknu takhle, ale většinou to úplně nestačí v tom začátku, takže tam bych třeba na tom začátku doporučila i trošku užívat ve formě tabletek, preparátů kyseliny listové a ta už se doporučuje, dokonce pokud je plánované těhotenství, tři měsíce před početím, aby ten organizmus se nastartoval.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, aby to bylo saturované. Slyšela jsem ale, že některé vitamíny mohou být i rizikové, že naopak mohou to děťátko poškodit.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, vitamíny skupiny A nebo vitamín A, protože ten je ve dvou formách - v rostlinné a v živočišné formě a tam opravdu ty rostlinné ne, ty se totiž přeměňují, ty rostlinné, takže my přijmeme prekurzor toho vitamínu a musíme si ho přeměnit, kdežto ty živočišné už přijímáme takové, jaké jsou a jelikož jsou to vitamíny, nebo je to vitamín rozpustný v tucích, tak se může hromadit v tom organizmu a může vzniknout hypervitaminóza, která může negativně ovlivnit ten vývoj toho zárodku.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale zase při takovém průměrném normálním stravování to asi nehrozí.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Tam to není problém, ne. Já myslím si, když bychom to užívali ve formě tabletek.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak jo, mrkví se asi člověk nepředávkuje.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ne, ne, ne, ne. To jsou ty rostlinné.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak o cigaretách, to jste vlastně mluvila, o alkoholu, drogách, bohužel i to dneska se asi občas vyskytne a vidíte pak ty důsledky. Co by člověk nebo co by žena vlastně měla opravdu jíst? Co by neměla absolutně vynechat?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Tak určitě je to právě ta, to ovoce, zelenina, pak jsou to ryby, které nám hodně dávají, ať už jakoby rybí tuk, který je velice důležitý pro právě vyzrávání centrální nervové soustavy u dětí. Pokud maminka ryby nemá ráda, může zase ve formě tabletek nějakého rybího tuku může užívat. Nejsou to tobolky extrémně veliké. Když je spolkne, myslím si, že to není pro ni problém a opravdu podporuje vyzrávání centrální nervové soustavy u plodu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a co ty mléčné výrobky? Protože vlastně stavíme celou kostřičku, základ.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Mléčné výrobky určitě, ale zase ne, že maminka denně sní 10 jogurtů, prostě všechno přiměřeně, pestrá strava. Nemělo by to být jednostranné, jednotvárné.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Asi u těch jogurtů je pak i riziko, pokud zvolíme nějaké dobře vyslazené, že si uděláme možná víc škody než užitku.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, zase ... zase bych doporučila i třeba bílý jogurt nakombinovat s tím ovocem.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Na druhou stranu slyšela jsem dobře, že by ty mléčné výrobky měla maminka jíst.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Určitě. Měla by je jíst.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Z jiného důvodu, než je jenom stavba té kostry nové?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: A tak je to i, že jo, živočišná bílkovina, která je důležitá, protože mléko obsahuje bílkoviny, takže jí bych řekla, že celkově mléčné výrobky by neměly jíst jenom těhotné, ale měli bychom je jíst všichni každý den.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tam se to týká i osazování toho trávícího traktu užitečnými bacily vlastně.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, takové ty střevní bakterie jsou velice důležité a já doporučuji maminkám, aby ke konci těhotenství, to je ten třetí trimestr, zhruba od toho 28. týdne těhotenství, začaly užívat takzvaně ty střevní bakterie, které jsou buď obsažené v těch mléčných výrobcích, ale tam je trošku problém, že jsou tam, když to vyjede z výrobní linky, ale za týden už těch bakterií tam moc není, protože samozřejmě životní cyklus těch bakterií není zas až tak dlouhý a ty optimální podmínky pro množení těch bakterií v těch chlaďákách moc nejsou a na výrobku se nikdy nedočtete datum výroby, ale datum spotřeby a ony mají dlouhou životnost, třeba dva měsíce. Takže my sice jíme výrobky mléčné, myslíme si, že s bakteriemi, ale bohužel. Takže já doporučuju, ...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak co s tím?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: ... aby maminky užívaly tabletky v tabletkové podob, ale zase pozor! Ne drahé znamená dobré, takže kouknout se, v lékárně se poradit, které ty tabletky jsou takzvaně enterosolventní, to znamená, že se rozpustí až ve střevech. Takže, pokud by se ta tabletka rozpustila s těma střevníma bakteriemi už v žaludku, tak ty střevní bakterie můžou být zabity kyselinou chlorovodíkovou a trávícími enzymy, které v tom žaludku jsou.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A tam do toho střeva vlastně nedojdou, kde teprve jsou užitečné.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Tak a další věc v tom preparátu, který bychom užívali, by měly být miliardy těch bakterií. Takže to, že je tam jenom nějaký milion nebo to, to je nedostačující, takže by to měly být miliardy.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Hostem je doktorka Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice. Máme poslední kapitolku, ale vy jste se hlásila při písničce, že byste ráda ještě něco dodala na adresu těch laktobacilů.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, takže ty laktobacily a střevní bakterie doporučuji maminkám z toho důvodu, že děťátko se po porodu osidluje bakteriemi maminky, a pokud se osídlí správnými bakteriemi, což ty laktobacily a bifidobakterie jsou, tak pak nebude trpět na takzvanou tu tříměsíční koliku břišní, protože ty bakterie správně natráví, naštěpí to mateřské mléko nebo adaptované kravské mléko a nebude zkvašovat ta potrava a nebudou mít problémy s tím meteorismem, s těma takzvaně "prdíkama".

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm a ty tedy dokážou potrápit nejenom miminko, ale i tu maminku, protože se nevyspí, nemá klid a ten spánek potřebuje.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Určitě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Mimochodem, když už to ta maminka z neznalosti věci tak trošku zanedbá v tom těhotenství, dá se to dohnat pak ještě po porodu?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Dá se to dohnat. Pokud maminka kojí, doporučuji, aby to používala právě ta kojící maminka a přes to mateřské mléko se to dostane k tomu děťátku, pokud maminka nemůže kojit z nějakého důvodu, tak existují preparáty pro dětičky už od měsíce věku, je to od měsíce věku z toho důvodu, že ty firmy nemůžou to testovat na novorozencích, ale pokud ty problémy jsou. Takže já bych to dala takzvaně "of label", to znamená bez důkazu, i tomu děťátku dříve a existují dva preparáty zatím pro takhle malé děti - Laktobacílky Baby, které se dají vysypat do mléka a to dítě to vypije v tom mléce s tím, že na měsíc vyjdou necelý dvě stovky, a pak bohužel probiotické kapky, které jsou taky výborné, je to ve formě kapiček, ale ty jsou poměrně drahé, stojí kolem osmi stovek. Takže to je trošičku nevýhoda.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže je lepší na to myslet zavčasu, ...

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ano, ano, předejít tomu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: ... /nesrozumitelné/ ty žádoucí výrobky a vlastně si to zařídit, bych řekla, přirozenou cestou. Ani v podstatě dnes tady neřešíme otázku, jestli je lepší kojit, nebo nekojit. To, myslím, asi dnešní doba zodpovídá naprosto jasně ve prospěch kojení.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Určitě, ano.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Určitě a pojďme k ještě ... k výživě těch kojících žen. Tak tady zase taková ta babská pověra, ne už snad, že by měla jíst maminka za dva, i když i to jsem slyšela, ale hutnou stravu. Takže zapražené polívky a co se do tebe vejde.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: V žádném případě. Maminky nám pak akorát zbytečně tloustnou a jsou z toho docela nešťastné. Takže maminky by zase měly mít pestrou stravu, měly by jíst často, minimálně každé dvě až tři hodiny, to znamená, zhruba to vychází na těch šest porcí denně, takže často menší klidně i dávky. Tam už to není o tom, že by musely toho jíst hodně, ale pestrá, zase zelenina, ovoce a hlavně by měly hodně pít. Kojící maminka potřebuje mnohem víc tekutin, takže by denně měly vypít zhruba těch dva a půl až tři litry tekutin denně, klidně i víc, kor v teple.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Fenyklový čajík asi byste doporučovala možná i jako prevenci nebo stačí voda?

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Fenyklový čaj může maminka ne děťátko, protože ...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Rozumím, ano, o mamince mluvím.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Ale zase nesmí ho pít hodně, protože pokud ho vypije hodně, tak ten působí negativně nato děťátko, že naopak se snaží co nejvíc urychlit ten meteorismus, uvolnit ty prdíky u toho děťátka a stane se pak to, že jak se to snaží rychle uvolnit, tak to bolí ještě víc. Takže já doporučuji jeden, maximálně dva šálky fenyklu za den a nevypít naráz, ale chodit okolo a popíjet.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Cucnout a zase jít dál. Tak takové byly dnešní užitečné rady paní doktorky Patricie Kotalíkové, primářky dětského oddělení kadaňské nemocnice. Díky za váš čas, za opravdu užitečné rady. Doufám, že naše posluchačky si z toho něco odnesou a použijí i ve vlastní praxi. Takže vám děkuji a ještě poslední informace. Knížka o krajkářství pocestuje na adresu tazatelky, která má koncové trojčíslí telefonu 714. Zavoláme, zjistíme adresu, knihu odešleme. A vám opravdu díky, mějte se moc hezky a na slyšenou.

 

MUDr. Patricie Kotalíková, primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice: Na slyšenou, přeji hezký den.

 

 

Spustit audio