Mostecký okresní soud řešil napadení policisty na sídlišti Chanov

27. červenec 2012

Napadnout policistu při výkonu služby měl podle obžaloby v březnu tohoto roku dvaatřicetiletý Rom ze sídliště Chanov nedaleko Mostu. Policista při tom utrpěl otřes mozku, odřeniny a poranění bederní páteře.

Mladý policista měl kolem devatenácté hodiny sám vejít do jednoho z vybydlených domů v Chanově, kde ověřoval informace o hledané osobě. Když odcházel z jednoho z bytů, byl, zřejmě zezadu, napaden. Původně se objevily dohady o tom, že policistu někdo vyhodil oknem z druhého patra a dokonce jej měl i pobodat. To se ale nakonec nepotvrdilo.

Policista zřejmě upadl a po schodech, kde není zábradlí, padal dolů a nakonec vypadl až před dům. Odtud si sám zavolal záchranku. Samotný policista si vůbec nic nepamatuje. Na místě činu byl obžalovaný dvaatřicetiletý muž a šestnáctiletý mladík. Právě obžalovaný se měl k útoku na policistu na místě doznat, teď ale tvrdí, že si nic nepamatuje. V době, kdy měl údajně na policistu zaútočit, byl muž pod vlivem drog a alkoholu.

Mostecký okresní soud dnes (27.7.) vyslýchal svědky. Velká část z nich se ale k soudu nedostavila. Svědčili zástupci mostecké městské policie a dva svědci ze strany příbuzných a přátel obžalovaného.

K soudu se nedostavil ani korunní svědek, šestnáctiletý mladík, kterého původně policisté v březnu také zadrželi, následně ho ale pak pustili na svobodu. Právě tento mladík měl celý incident, který se odehrál v jednom z vybydlených chanovských paneláků, vidět na vlastní oči. K soudu se nedostavil proto, že je už dva měsíce v diagnostickém ústavu na Žatecku a o jednání zřejmě nevěděl.

K soudu přišla také matka obžalovaného, která hlasitým projevem před začátkem líčení i po jeho skončení dávala najevo, že její syn je nevinný a napadnout policistu měl právě onen šestnáctiletý mladík. Soudce Pavel Plch nakonec kvůli absenci svědků líčení odročil na 29. srpna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio