Mostecký hipodrom má unikátní areál. I proto se na něm odběhlo už přes 1000 dostihů

31. červenec 2017
Česko – země neznámá

K významným českým závodištím patří vedle Pardubic, Chuchle a Karlových Varů také Hipodrom v Mostě. Areál vznikl na místě bývalé výsypky Velebudice, díky čemuž se může pochlubit skutečně velkorysými rozměry. Letos navíc slaví 20. výročí.

„My tady postavíme dostihové závodiště,“ snil jednou nahlas Jaroslav Podolan. Psal se začátek 70. let, když vedoucí chovu koní ve Svinčicích navrhl v rámci rekultivace výsypky Velebudice vybudovat dostihovou dráhu.

Nápad se uchytil a všemu pomohl i kontakt na Francouze Yanna de Chevigny, světového odborníka na dostihová závodiště. Samotné rekultivační práce začaly v roce 1982, ale první koně vyběhli na dráhu až 13. září 1997. Průběžně se totiž propadaly čerstvé vrstvy výsypky, což stavbu protahovalo.

O dva roky později přibyla svahová tribuna a posléze další, dnes velmi dobré zázemí pro koně, žokeje i návštěvníky. V roce 2016 se nedaleko Mostu odběhl jubilejní 1000. dostih.

Unikátní parametry

Rozměry areálu umožnily vybudovat dráhu s unikátní kvalitou. Jako jediné závodiště v republice má mostecký hipodrom přímou dráhu pro rovinové dostihy v délce 1 200 m. Trenéři a žokejové oceňují také mimořádně velkou tréninkovou dráhu, kterou jinde nenajdete. Plocha 43 hektarů poskytuje možnost tréninku na písku i na trávě.

V sezóně se odjede na 50 dostihů, účastní se víc než 400 koní. V Mostě jsou podmínky pro rovinové a překážkové dostihy. Rád sem jezdí také legendární Josef Váňa st., který je nejúspěšnějším trenérem. Jeho svěřenci zde nasbírali už neuvěřitelných 86 vítězství. Z žokejů stojí za zmínku Jan Ráj a jeho 69 vítězství, z toho 32 v jedničkových dostizích. Také ve světě parkuru má Most dobrý zvuk. Termíny závodů najdete na webu hipodromu nebo Jezdecké společnosti.

Nejen koně

Mostecký hipodrom půjčuje své prostory také k dalším akcím, například oslavám Dne dětí, firemním dnům nebo celosvětovému srazu majitelů vozidel Citroen 2 CV. V roce 2009 se jich sjelo 3 335 z dvaceti zemí.

Promenáda

Do pěkného prostředí hipodromu se na procházku můžete vypravit klidně každý den, místní bruslařská dráha zase překvapí délkou i kvalitou povrchu. K dispozici je několik venkovních grilů včetně posezení a zázemí, momentálně je v rekonstrukci dětské hřiště a jednou z posledních novinek je plocha pro fotbalgolf. Na šikuly s klasickým fotbalovým balónem čeká 18 jamek, tedy otvorů, kam musí balón dokopnout.

Jaroslav Podolan, snílek, který stál u zrodu mosteckého závodiště, už na zdejší dění shlíží shůry a jistě všem přeje „Ať vám koně jdou!“

Spustit audio