Mostecko: záchrana týrané ženy

18. prosinec 2012

Tentokrát se společně vydáme na Mostecko. Opět vás přesvědčíme o tom, že policisté nejsou jen muži zákona, kteří přijedou když je potřeba a že si naopak sami všímají svého okolí a snaží se pomoci lidem v nouzi.

Policista Martin Urban byl se svým kolegou přivolán kvůli hádce mezi bratry v jednom panelovém domě. Všechno nasvědčovalo tomu, že jde o situaci, kdy v rodině vybuchnou nervy. Martinu Urbanovi se ale něco nezdálo. Proto se s kolegou rozhodli byt prohledat.

Při prohlídce našli ženu, která byla značně vystrašená. Na otázky odpovídala velmi stroze a spíš se chtěla vyhnout tomu, aby s policisty mluvila. Jako profesionálové odhadli, že se paní nechová normálně - bylo jasné, že se bojí. Při svých odpovědích se dívala na své spolubydlící – jestli jí neslyší nebo se na ní nedívají.

To policisty utvrdilo v názoru, že tam paní příliš dobrovolně není. S podivem pak poslouchali bratry, kvůli kterým přitom do bytu přijeli. Ti tvrdili, že je tam pouze na návštěvě.

Aby ženu dostali z bytu, použili malou lest – požádali jí, aby s nimi šla na oddělení, že jí tam vyslechnou v souvislosti s incidentem, který se předtím mezi bratry odehrál. Na oddělení ale museli s dalšími otázkami velmi pomalu, bylo vidět, že je žena značně rozrušená - situaci příliš nepřidala ani její psychická nemoc.

Martin Urban se svým kolegou ale nepolevili ve svém snažení a nakonec si získali důvěru vězněné ženy. To, co jim ale řekla, bylo i pro otrlé profesionály neuvěřitelné. V bytě musela čelit násilí, týrání i hladu. Hlavním důvodem, proč jeden z mužů ženu týral, byl její invalidní důchod, který dostávala kvůli svojí nemoci.

Podle policejní psycholožky Lenky Štréblové je velmi těžké popsat muže, který nemocnou paní týral. Podle všeho si ale chtěl něco dokázat: „Je to člověk, který potřebuje mít nad někým kontrolu a potřebuje si tady tím způsobem něco dokázat...“

Právě to, že paní držel v podstatě ve vězení a přitom jí týral svědčí podle Lenky Štréblové o tom, že chtěl mít jistý přísun peněz. Potvrdil se tak motiv, který zmínil policista Martin Urban.

Bylo až neuvěřitelné, že přes hrůzy, které paní zažila, naléhali její trýznitelé na to, aby jim jí policisté vrátili. Přitom než jí policie našli, přišla žena o šest zubů, ohluchla na jedno ucho a protrpěla řadu dalších zranění, jako například neléčené zlomeniny.

Policisté samozřejmě ženu tyranům nevydali. Místo toho jí odvezli do nemocnice, kde se o paní náležitým způsobem postarali lékaři. I když byl trýznitel takový hrdina, že paní týral, před spravedlností, jak dodává mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková, utekl do ciziny: „Jakmile se dozvěděl, že policie ví, k jakému nelidskému týrání v bytě docházelo, druhý den ujel za hranice.“

I tak ale na muže došlo, soud ho totiž odsoudil za otřesné jednání k dvanácti letům vězení. Teď už je na evropských policistech, aby tohoto tyrana našli. Obětí násilí je ale mnoho. Týrané ženy by se neměly bát požádat o pomoc například známou, i když to není jednoduché - v žádném případě by ale neměly tyranské zacházení snášet.

Pachatel, který týral paní na Mostecku je tedy odsouzený a čeká ho vězení. Nebýt ale policisty Martina Urbana, mohlo pro ženu všechno skončit hůř. A za to si zaslouží obrovské poděkování.

Vaše připomínky a náměty piště na mail neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.