Mostecké pivo se vrací! Přesvědčí vás o tom i nová výstava

31. květen 2013

Pivo se kdysi vařilo v každém větším městě. To mostecké bylo vyhlášené. Tradici se sem teď snaží vrátit jeden menší pivovar. Nejen to se dozvíte na výstavě o pivu v mostecké knihovně.

Pivo se v Mostě smělo vařit už ve středověku, od roku 1273 to byla výsada tohoto královského města. První pivovar tu byl postaven roku 1470 a na začátku dvacátého století patřil k jednomu z největších v Čechách. Pak přišel rok 1998 a nový majitel rozhodl o zavření. To je jen v krátkosti historie mosteckého piva.

Pamětníci si možná ještě vzpomenou na původní budovu, která stála kousek od staré průmyslové školy, dnes muzea v Mostě. V sedmdesátých letech zmizelo ale celé město z povrchu zemského, a sním i výroba piva. Ta se opět rozjela v roce 1976 ve zbrusu novém areálu v nedalekém Sedleci. V dobách největší slávy se tu uvařilo opravdu hodně piva, které se vyváželo i do zahraničí.

„Sedlecký pivovar byl projektovaný na 600 tisíc hektolitrů piva desítky. Je pravda, že doba byla taková, že horník byl pán a desítku by nikdy nepil. Vařila se jedenáctka a dvanáctka a špičková kapacita toho pivovaru byla 400 tisíc hektolitrů piva plus 150 tisíc hektolitrů limonád.
Pivovar Most byl už ve své prvotní koncepci stavěn jako exportní pivovar. Vyváželo se do celé Evropy – hlavním odběrem byly státy bývalého Východního bloku – Rusko, Maďarsko, Bulharsko.. Ale nebyl problém vozit do Německa, do Belgie...“ prozradil na výstavě o mosteckém pivu bývalý ředitel Sedleckého pivovaru Vlastimil Obadal.

Kdo sem přišel, mohl ochutnat jedenáctku, dvanáctku ale i tmavé pivo ze soukromého pivovaru Kahan, který do Mostu vrátil tradici vaření piva. Malý pivovar popsal jeho majitel Luboš Luňáček: „Ten pivovar je součástí restaurace, zbytek – to gró, je ve sklepních prostorách. Dodržujeme klasickou recepturu, v dnešní době už jsme zařízení tak, že můžeme nechat pivo dva měsíce zrát, což si velké pivovary nemůžou dovolit. Vaříme světlý, dvanáctistupňový ležák, tmavý i polotmavý ležák a speciály podle požadavků lidí.“

V pivovaru Kahan se nebojí ani experimentů, a tak tu hosté ochutnali už i pivo s příchutí maliny nebo višňové pivo. Výstavu o mosteckém pivu by rozhodně neměl minout žádný milovník chmelového moku. A co na ní zaujalo muže, který výstavu připravil, ředitele mostecké knihovny Tomáše Ondráška?

„Mně osobně se nejvíc líbí kolekce pivovarských lahví, které podle mě dokumentují, že každé malé město a vesnice měla pivovar, měla vlastní lahve, tácky a věnovala se tomu – to dneska chybí.

Výstavu o historii piva v Mostě najdete až do konce června v prostoru bývalé Kavárny Poezie pod mosteckou knihovnou.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.