Most s Litvínovem se od září částečně připojí k systému integrované krajské dopravy

25. červen 2018

Litvínov a Most se připravují na začlenění do integrovaného systému krajské dopravy. Ten umožňuje lidem cestovat na jedinou jízdenku vlaky, meziměstskými autobusy i MHD například mezi Chomutovem, Teplicemi, Děčínem nebo v Ústí nad Labem.

Od září se do systému částečně zapojí Most i Litvínov. V obou městech sice nebude možné koupit tzv. integrovanou jízdenku, budou tam ale platit jízdenky zakoupené v jiných městech zapojených do integrované dopravy.

„Nemůžeme prodávat ty jízdní doklady, protože ještě nemáme nový odbavovací systém, ale každý jiný dopravce, který prodá jízdenku v Ústí nad Labem, Chomutově, Děčíně, v Teplicích, tak na takový jízdní doklad bude moci přestoupit třeba z vlakového nádraží na náš autobus městské hromadné dopravy, a náš řidič bude tuto jízdenku akceptovat,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku měst Most a Litvínova Daniel Dunovský, proč nebude až do roku 2020 možné koupit si v rámci městské hromadné dopravy tzv. integrovanou jízdenku.

Dopravce musí nejprve nakoupit nový odbavovací systém, který by ho měl stát podle odhadů zhruba 30 milionů korun.

Zdražení jízdného se obyvatelé Mostu ani Litvínova od září bát nemusí, některé jízdenky naopak zlevní.

Od září by také v rámci začlenění do krajské integrované dopravy měly platit v Litvínově nové slevy. Senioři nad 65 let a děti do 15 let by mohly jezdit zdarma tak, jak je tomu i v jiných městech, které do systému krajské dopravy už patří. Musí je ale ještě schválit zastupitelé v Litvínově, jednat o tom budou ve čtvrtek 28. června.

Vedení Litvínova vidí v začlenění do krajského systému dopravy výhody nejen v bezplatném jízdném pro děti a důchodce, ale také v tom, že Ústecký kraj bude oběma městům přispívat na tramvajovou dopravu mezi Litvínovem a Mostem.

„Jsme velmi rádi, že se ta jednání podařila. Kraj bude městu proplácet část z té tramvajové dopravy mezi Litvínovem a Mostem. Pro Litvínov je to obrovský posun. Ty finanční prostředky, které z kraje získáme, investujeme do odbavovacího systému, aby mohlo dojít ke konečné integraci,“ říká starostka Litvínova z hnutí ANO, Kamila Bláhová.

A to až od ledna 2020. Do té doby musí dopravce vyhlásit výběrové řízení a následně vybrat dodavatele odbavovacího systému.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související