Most povede menšinová vláda vítězného hnutí ProMost v čele s Janem Paparegou

21. listopad 2018

Změna ve vedení Mostu nenastala. Po ustavujícím jednání zastupitelstva, které se uskutečnilo 20. listopadu, byl do čela města zvolen dosavadní primátor za hnutí ProMost Jan Paparega.

Náměstky mu budou, tak jako v minulém volebním období, dělat Marek Hrvol a Markéta Stará ze stejného hnutí.

Původně měl ProMost podepsat koaliční smlouvu s hnutím Zelení a Piráti pro Most, k rozpadu domluvené koalice ale došlo jen pár hodin před zasedáním ustavujícího zastupitelstva.

„Zaseklo se to na tom, že ráno mi přišel e-mail z jednání zastupitelského klubu s požadavky, které jednání vracely téměř na nulu – jedná se hlavně o podniky a rekonkurzy,“ vysvětluje zastupitel za hnutí Zelení a Piráti pro Most Jan Hrubeš, proč zkrachoval podpis koaliční smlouvy.

Vítězné hnutí ProMost, které obsadilo ze 45 křesel 16, se proto rozhodlo, že se pokusí o menšinovou vládu.

Menšinovou vládu podpořili jak zástupci ODS, tak KSČM. Jan Paparega nevylučuje, že se ještě o sestavení koalice přeci jen pokusí: „Podporu ODS jsme vykomunikovali vesměs v minulém týdnu, jsme za ni velmi rádi a budeme se bavit o formě spolupráce do budoucna.“

Tomu, že by hnutí ProMost bylo otevřenější a vstřícnější, nevěří jeho rival, hnutí ANO.

Zastupitelka za ANO, Berenika Peštová říká: „Spíš bych k tomu řekla, že je to krásné gesto. Všichni jsme si to zažili, to jsme ty tři roky byli v opozici. Nevěřím tomu, že by se takhle otevřeli. Kdyby se chtěli otevřít, tak přistoupí na ty forenzní audity, které jsme chtěli nechat udělat už před 4 roky.“

Devítičlennou radu tvoří jen zástupci hnutí ProMost. Členy kontrolního a finančního výboru budou zastupitelé volit na svém druhém jednání, 13. prosince.

autor: jbe
Spustit audio

Související