Most opravil a zrestauroval fasádu domu z 19. století. Historických staveb zůstalo ve městě jen málo

11. říjen 2021 13:30

Most je městem nově postaveným ve druhé polovině 20. století. To původní historické zaniklo kvůli těžbě uhlí. Je proto velkou událostí, když se povede opravit některou z mála původních budov, které dodnes stojí přímo pod vinicemi vrchu Hněvín. V jedné je sídlo Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech. Fasáda vily z konce 19. století byla v havarijním stavu. Ústecký kraj teď dal šest milionů korun na její opravu a restaurátorských prací.

„Jednoduše řečeno – už nám nepadá omítka na hlavu a za krk, když jdeme do práce. Pracujeme s archeologickým kulturním dědictvím, tento dům ke kulturnímu dědictví patří, a teď je naše práce a budova, ve které sídlíme, v naprostém souladu,“ říká ředitel Ústavu archeologické památkové péče v Mostě Petr Lissek při pohledu na opravenou fasádu vily z roku 1892 v ulici Jana Žižky.

Fasáda byla roky v havarijním stavu. Teď ji opět krášlí četné zdobné štuky.

„Podoba toho domu je známá z originální projektové dokumentace, a ten stav byl sice havarijní, ale v podstatě od každého prvku, kterých je na fasádě mnoho, se dochoval alespoň jeden originál,“ dodává Lissek.

Budov z 19. století je v celém Mostě jen málo

Restaurování fasády obdobného domu v jiném městě, ať už v Praze, Jičíně nebo v Plzni, by jen stěží vzbudilo pozornost. V Mostě jde ale o velkou událost.

Současné město bylo vybudováno v 70. letech minulého století poté, co starý, historický, po většinou gotický Most zanikl kvůli těžbě uhlí. Obdobných historických budov z konce 19. století v současném Mostě mnoho není.

„Celá ta ulice je vlastně z pohledu nového Mostu výjimečná, protože tam jsou domy z přelomu století. Těch objektů, které pamatují původní Most, je tam několik desítek. Z toho 19. století je to ale tak do 20 domů,“ říká lokální historik Jan Setvák.

I nově opravená fasáda připomíná fragmenty u vchodu do budovy starý Most.

„Odkazuje to na komendu Křížovníků, tedy řádu rytířů s červenou hvězdou, kde původně archeologický ústav sídlil od roku 1953 ve starém Mostě,“ vysvětluje Petr Lissek. Podle něj navíc získala kromě fasády budova i lepší zázemí pro archeology – například nové laboratoře nebo opravenou střechu.

V Mostě v současnosti soukromý majitel také renovuje rozsáhlé části původních barokních kasáren.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související