Most – město rozmanitostí

5. září 2012

Novodobý Most je vlastně velmi mladé město, známé víc sídlišti než historií a památkami. Okolí navíc poznamenala povrchová těžba uhlí, díky které vlastně úplně zmizel z povrchu zemského původní starý Most. I přesto tu najdeme místa, která určitě stojí za návštěvu.

A co by tedy mostečtí starousedlíci těm, kteří chtějí poznat Most, nabídli? Například hipodrom a nebo cyklostezku okolo jezera Matylda, kde se dá jezdit na in line bruslích. Na těch se dá jezdit i na Benediktu. Koupat se dá jak na aquadromu, tak i na koupaliště Pod Resslem, které je trochu přírodnější a je na něm také spousta atrakcí.

Pro ty, kteří mají rádi historii, je tu hrad Hněvín a samozřejmě také slavný děkanský kostel, přestěhovaný ze Starého Mostu.

Okolí Mostu se může pochlubit i několika vinicemi – jedna z nich je na úpatí Hněvína a v Chrámcích se z jejích hroznů dělají košer vína.

Milovníci silných strojů si v Mostě také přijdou na své, a to na Autodromu - mosteckém závodním okruhu. Vrcholem sezóny jsou tu určitě zářijové závody tahačů. Součástí je i Polygon, kde si můžete vyzkoušet školu smyku a řidiči z celé republiky si sem, jako na jedno z mála míst u nás, jezdí odmazávat trestné body.

Hned v Mostě začíná také turistická stezka po rekultivovaných dolech se stanovišti, na kterých je vidět historie i současný stav rekultivací. A poměrně novou atrakcí je “uhelné safari“ – možnost, jak se dostat do dolu a vidět, jak se uhlí těží a jak to vypadá.

Most, to zkrátka nejsou jen povrchové doly a sídliště. Je tu spousta krásných míst, které stojí určitě za to navštívit.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio