Most finančně podpoří domovníky v problémových domech – ti budou dohlížet na pořádek

14. říjen 2024 09:14

12 domovníků bude v Mostě dohlížet na pořádek, soužití mezi obyvateli i na bezpečnost v domech s problémovými nájemníky. Město jim na to přispěje dohromady dvěma miliony korun. Z běžných domovníků se tím stávají tak zvaní správci – preventisté.

„Měly by tu být nějaké pořádné kontroly, aby tu bylo čisto, protože jinak je to v těch barácích děs a hrůza – už se tam i bojíme chodit. Je tam špína, chrápou tam bezdomovci,“ popisuje před jedním domem v problémové Dobnerově ulici jeho nájemník Adolf Herzog. Placeného správce domu by přivítal.

Miluše Mikulářová je domovnicí v sociálně vyloučené lokalitě už 11 let. Sdružení vlastníků bytových jednotek jejího domu se proto přihlásilo o finanční příspěvek z městské dotace určené pro správce  - preventisty.

S čím se nejčastěji setkává? Nastěhují se k nám dva lidi, během dne jich je tu najednou třeba 15 – křičí na sebe, hází si čipy, ty jsou pak zničený. A navíc si pak k sobě neustále stěhují někoho s něčím – takže tu jsou furt štěnice,“ přibližuje Mikulářová.

Obdobné zkušenosti má i domovník Jindřich Hruliček. „Neustálý nepořádek, narušování klidu a soužití,“ shrnuje lakonicky. Zkušenosti má i s bezdomovci nebo drogově závislými nájemníky.

Zájem o práci domovníků je. Vedení Mostu proto zvažuje navýšení dotace

Most přišel s dotací pro domovníky letos na jaře. „Cílem toho dotačního programu je zejména zvýšení bezpečnosti v bytových domech. Podstatou té podpory je vytvoření nějakého částečného pracovního místa pro člověka, který bude v rámci jednotlivých bytových domů tu správu a prevenci zajišťovat,“ vysvětluje radní města Jana Falterová Zudová z hnutí ANO.

Teď na podzim prochází dvanáct domovníků, tedy správců – preventistů, školením u městské policie. Cílem je naučit domovníky jednat s problémovými nájemníky a umět řešit konfliktní situace.

Školení vede ředitel mostecké městské policie Jaroslav Hrvol. „Říkám jim, že budou takovýma prodlouženýma očima a ušima strážníků – budou hlásit hlavně ty události, které se dějí uvnitř těch bytových domů,“ dodává.

O dotace na částečně placeného domovníka, správce – preventistu byl v Mostě velký zájem. Město proto zvažuje, že příští rok objem dotace navýší.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související