Moderní kuchyňské spotřebiče umí možná víc, než tušíte!

7. leden 2014

Televize jsou dnes velké a placaté, do foťáků už nestrkáme filmy a hudbu si už dávno nepouštíme z kazet ani gramofonových desek. Naše domácnosti z tohoto pohledu prodělali velkou, většinou digitální, revoluci.

Na první pohled by se mohlo zdát, že naše kuchyně stojí tak nějak stranou. I tady ale proběhlo několik změn. Tou největší je asi odtržení varných desek od trouby. Nová kategorie vestavných spotřebičů nám umožňuje dát troubu kamkoli se nám zachce a ne nutně pod sporák, jak jsme na to po desetiletí byli zvyklí. Díky tomu už se hospodyňky nemusí ohýbat při vyndávání bábovky nebo kontrole pečeného kuřete.

Troubám dnes vládne elektřina, plynovou by si koupil jen málokdo. Hitem v poslední době jsou takzvané multifunkční trouby, které toho umí opravdu hodně. Kromě nastavení pečení zespoda nebo shora, můžete přidat grilování, ventilátor nebo horký vzduch.

To ale není vše. Všechny tyto funkce se dají v programech kombinovat. V poslední době se na trhu začínají objevovat i trouby, ve kterých můžete vařit zdravě - v páře. Prosklená dvířka mají chlazení a při podlívání vyndáte pohodlně plech na teleskopickém roštu.

Moderní trouba vám v kuchyni ušetří dokonce i místo - v dražších modelech najdete i mikrovlnný ohřev a tak se zbavíte dalšího objemného spotřebiče. Šetřit můžete ale i elektrickou energii. Většina trub má dnes energetickou třídu A, některé dokonce A mínus dvacet procent.

U varných desek už to tak jednoznačné není. Zapomeňte na elektrické plotýnky, mají velkou spotřebu a trvá dlouho, než se rozehřejí. Na trhu jsou tři druhy. Staré dobré plynové, sklokeramické a nejmodernější indukční.

U plynových sporáků máte výhodu okamžité teploty a naopak. Sklokeramické se zase dobře čistí, i když každý otisk je na nich vidět. U sklokeramických desek si ještě dejte pozor na napětí. Bývají na 380 voltů. Takovou desku ve starším paneláku nezapojíte.

O indukční desku se rozhodně nespálíte, teplo se tvoří na dně hrnce a navíc má takový druh vaření nejmenší spotřebu. Možná vás napadlo, že byste kvůli vestavným spotřebičům museli vyměnit celou linku. Omyl - na trhu je hodně sporáků, které v jednom nabídnou multifunkční troubu a varnou desku podle vašeho výběru.

autor: Milan Král
Spustit audio