Mobilní telefon vám může na horách zachránit život

23. listopad 2015

Už dávno není mobilní telefon známkou zbytečného luxusu. Vzít si sebou do hor kromě teplého oblečení i nabitý telefon s uloženým číslem na tísňovou linku 1210 nebo speciální aplikací Horské služby, by mělo bát samozřejmostí.

„V aplikaci najdete důležité informace, kontakty na jednotlivé služebny a dokonce se z ní dá přímo zavolat i o pomoc,“ doporučuje Miroslav Güttner, náčelník Horské služby pro oblast Krušné hory. „I bez datového připojení umí aplikace poslat pomocí smsky souřadnice místa kde se nalézáte a usnadní tak případné hledání ztracených lidí.“

Stát se členem Horské služby není rozhodně snadné. Uchazeč musí mít především fyzické předpoklady, umět dobře lyžovat a bydlet v blízkosti hor, v tomto případě v Krušných horách nebo v podkrušnohoří.

I když splňujete tyto požadavky a přihlásíte se k Horské službě, stále ještě nejste právoplatným členem. „Nejlepší je když si zájemce najde nejbližší stanici Horské služby, kde mu rádi prozradí celý postup,“ radí Miroslav Güttner.

Stejně jako třeba hasiči mají svůj sport, pořádají i horští záchranáři soutěže kde zároveň nacvičují i jednotlivé zásahy. „Každoročně pořádáme v Krušných horách mezinárodní soutěž horských služeb, kdy přijíždějí i kolegové z Polska, Slovenska a dalších zemí,“ říká Miroslav Güttner.

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Milan Král a Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio