Místo dětského hřiště bude stát na Klíši rodinný dům

19. červen 2012

Místo fotbalového plácku bude na úpatí Střížovického kopce na Klíši v Ústí nad Labem rodinný dům. To vše díky spekulaci s tímto pozemkem. Minulé vedení města slíbilo obyvatelům před dvěma lety náhradu. Dosud ji ale nemají. Na druhou stranu se dnes (19.8.) bude na magistrátu rozhodovat, jak by měl rodinný dům vypadat.

Pozemek o velikosti více než poloviny klasického fotbalového hřiště koupil od centrálního obvodu v roce 2006 ústecký podnikatel Radko Vrbík s manželkou za zhruba jeden a tři čtvrtě milionu.

Zastupitelé centrálního obvodu pozemek prodali za účelem zbudování klidových zelených ploch. Jenomže teď tam bude dům, říká Aleš Morvay z občanského sdružení Klíše. „První žádost byla taková, že už žádal o to, aby si mohl postavit dům, ale s tím mu město nevyhovělo. Druhá žádost byla taková, že zde zůstane zeleň, ale to je poměrně úsměvná věc. Poté si zažádal o změnu územního plánu aby tu mohl stavět. My jsme podali proti tomu námitku, ale neuspěli jsme.“

Sdružení se svými námitkami proti změně územního plánu tak, aby se na plácku pro čutanou dalo stavět, neuspělo. Ústečtí zastupitelé námitku bez odůvodnění zamítli. Nenechali se ovlivnit ani peticí s více než tisícovkou podpisů. V červnu 2010 ale zastupitelé města schválili dohodu, ve které se minulé vedení zavázalo najít náhradní plochu pro hřiště, vzpomíná tehdejší primátor a nyní poslanec Jan Kubata z ODS: „To hřiště mělo být provázáno v rámci rekonstrukce plaveckého areálu na Klíši...“

Klíše - dětské hřiště, místo kterého by měl vyrůst rodinný dům

Současné sociálně demokratické vedení ale o tomto příslibu údajně nic nevědělo. Přesto primátor Vít Mandík se zástupci sdružení jedná. V plánech na opravy plaveckého areálu se ale s hřištěm ani sáňkovacím svahem nepočítá. Jak by mohlo město splnit svůj slib, nevíme. Na dotazy k této kauze už třináct dní vedení města nereaguje.

autor: hau
Spustit audio