Miroslav Güttner - náčelník horské služby

V pátek 12. února jsme si povídali o průběhu zimy, o tom jak to vypadá na horách, kde se dá lyžovat a naopak čeho se vyvarovat. Pokud jste rozhoror s Miroslavem Güttnerem propásli, můžete to napravit a pustit si jej z přiloženého audiozáznamu.

Český rozhlas Sever Vám přeje příjemný poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Teď nebo nikdy - Elvis Presley, tak se jmenovala právě doznělá písnička ve vysílání Českého rozhlasu Sever a už tady máme slíbeného hosta Miroslava Güttnera, náčelníka Horské služby z Krušných hor. Pěkný den.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Máte z některých lyžařů pocit, že když se postaví na ty lyže, tak si řeknou "teď anebo nikdy" a začnou dělat na sjezdovkách hrozné věci?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: No, občas u dětí se nám stává nebo poslední dobou, že doma hrajou počítačový hry a samozřejmě v počítači je to všechno jednodušší, rychlejší a člověk tam udělá na tý klávesnici cokoli ...

Slávka Brádlová, moderátorka: A nebolí to.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: A nebolí to, a potom přijde do reality a zkoušejí občas něco, co nemají odzkoušený fyzicky a umějí to u nás jenom špičkoví sportovci a podle toho to taky někdy dopadne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak dopadne to, dejme tomu, trošku měkce, do sněhu, abychom nebyli tak úplně pesimističtí a já jsem slíbila posluchačům, že dnes budeme mluvit i o tom, co vlastně dělat a co vzít s sebou a jak se připravit právě, aby těch pádů a zranění bylo co nejméně. Připomínám posluchačům, že šanci ptát se mají i oni - 475212212 nebo číslo pro vaše SMS - 9077704, první slovo ve zprávě "HOST", no a konečně adresa e-mailová: host@sever.rozhlas.cz. Ve hře je kniha Pavly Jazairiové V jižní Indii.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dnešní host ve vysílání Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: . Šance pro posluchače ptát se na to, co je zajímá. Tak, ale pojďme nejdřív k tomu, jak to vůbec v Krušných horách vypadá. Já myslím, že majitelé penzionů, vlekaři se musejí radovat, protože je sníh, na horách snad aspoň občas je to sluníčko, takže letošní zima v Krušných horách, jak byste ji hodnotil stupnicí od jedné do pěti?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Tak to nevím, jestli od jedný do pěti, ale v každým případě střediska jsou dnešním dnem jako docela naplněná, jsou lyžařský výcviky, jsou prázdniny jarní, takže spousta lidí jezdí lyžovat, je to pěkný. Není to, ty střediska nejsou nabytý, nejsou přecpaný lidma, protože jezdí opravdu úplně všechno, takže ti lidi se natolik rozptýlej, že si každej dosytosti zalyžuje, kde chce, jak chce.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, pro Ústí nad Labem je takové středisko nejbližší, nejznámější Telnice, jinak Krušné hory, já mám osobně spojené s Klínovcem, s Božím darem, který už je tak trošičku jakoby za hranicemi Ústeckého kraje, ale myslím si, že lidé třeba z Chomutovska ho běžně navštěvují. Doporučil byste, nebo upozornil byste na, upozornil byste na nějaká střediska, která nejsou tak obecně známá, přitom podmínky tam jsou dobré?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: No, určitě, tak Telnici známe všichni, Komárka je krásná, pak máme, docela krásné středisko je Českej Jiřetín tedy, to je takový zapadlý středisko. Je to, je to nad Litvínovem, kousek dál, je to spíš už na německý straně a jsou tam krásný sjezdovky a je to tedy kousek dál, ale je tam sjezdovka přes kilometr dlouhá, je tam sjezdovka pro začátečníky, je to ... je to zajímavý, stojí za to to navštívit, to středisko.

Slávka Brádlová, moderátorka: Přidejte ještě nějaká místečka, protože člověk v tom místopise se tak rychle neorientuje.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Tak já nevím, Klíny tam máme, máme tam, máme tam Měděnec, ten je nad Chomutovem, co tam máme ještě?

Slávka Brádlová, moderátorka: Neklid?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Neklid, Neklid, ale to je už dál, to je až za Klínovcem kousek, ale taky postavená nová sedačka, takže člověk si tam i trochu odpočine i na tom přiblížení zase nahoru.

Slávka Brádlová, moderátorka: A garantujete, že všude je sníh, to nakonec člověk vidí i tady dole v nížině. Co upravené stopy? To někdy bývá problém.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: No, tak problém, teďka je problém s tím, že sněží nahoře a když vyrazí ten stopovač, ta rolba s tím stopovačem, tak samozřejmě při sněžení je to za, za hodinku zase zavátý, takže většinou tyhle stopy se obnovujou až po, po, když přestane sněžit.

Slávka Brádlová, moderátorka: Kdysi, není to tak dlouho, tak se spojila všechna ta střediska v Krušných horách, vytvořily společnost Bílá stopa. Funguje to tak, že lyžař si může opravdu užít třeba i delší trasu? Nemusí jezdit jenom kolem dokola Božího Daru?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Bílá stopa funguje v podstatě od Telnice až po Klíny, možná ještě dál, vím, že se protahujou stopy až někam nad Chomutov a tady až na ty ... a stopy jsou upravený strojně, jezdí tam, z každýho střediska jezdí /nesrozumitelné/ trucky, který to upravujou, peníze mají od kraje, které dotujou ten provoz, takže jako dobrý!

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak samozřejmě, že ale se chci dostat k tomu, co udělat pro to, aby ta zimní dovolená na horách byla opravdu vydařená, aby nedošlo k žádnému úrazu, k žádnému zranění, po písničce.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dnešní host ve vysílání Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: a pojďme k posluchačským dotazům. Tak: "Dobrý den, zimě zdar," o je pozdrav, který by se vám asi líbil, "měl by v Indii uplatnění horal jako vy? Děkuji a dny bez nehod přeji." Katka podepsána. Tak ten dotaz na Indii má svoji logiku, protože ve hře tady máme knihu Pavly Jazairiové V jižní Indii. Tak povídejte, co vy a Indie?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Tak já nevím, v Indii, jestli jsou nějaký sjezdovky a vleky, to tedy nevím ... na běžky taky, ale v každým případě turistika je tam velká, rozšířená, jsou tam ... hodně zahraničních expedic. Asi, asi by nějaká takováhle služba ... by tam mohla být, ale neznám ty poměry v Indii, jak to, jak na tom jsou s tímhle.

Slávka Brádlová, moderátorka: A máte dost co dělat tady, takže byste asi nevyhledával činnost ještě v Indii. Tak, další dotaz. "Máte k dispozici také záchranářské psy?"

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Záchranářské psy máme, ale momentálně tedy v Krušných horách nemáme, ale jsou samozřejmě v Jeseníkách, na Šumavě, máme v Krkonoších. Jsou to psi, kteří jsou aktivně přihlášení do služby, takže v případě lavinového nebezpečí jsou okamžitě dopraveni na místo a můžou zasáhnout.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak Krušné hory, alespoň si myslím, nejsou těmi lavinami až tak pověstné jako třeba Krkonoše pak na jaře, i když neštěstí se bohužel letos už přihodilo právě tohoto druhu.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Přihodilo se na Měděnci s tragickým koncem. Jinak těch lavin opravdu v Krušných horách moc nepadá. Máme tady spíš takové ty nebezpečné převěje, které, kterých je poměrně dost, ale zatím naštěstí pod ní neskončil, pod žádnou převějí.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže to je vlastně už takový můsteček k tomu, co dělat, jak se chovat, aby člověk si nezpůsobil zbytečné problémy na horách. Pojďme začít u výstroje, výzbroje. Jak je to s těmi helmami? Na kole už je to vlastně povinné.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Na kole je to povinné, na sjezdovkách ještě ne, ale počet lyžařů s přilbami se opravdu rozšiřuje a řekl bych, minimálně 50 % dospělých a děti už tak až 90 %, bych řekl, že se pohybuje s přilbami.

Slávka Brádlová, moderátorka: A vidíte to rád samozřejmě?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Jo, určitě. Je to, už jsem viděli několik ošklivých pádů, kdy ta přilba v podstatě zachránila toho člověka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm, hm, co další takové bezpečnostní prvky? Tak předpokládá to asi dobře seřízené vázání.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Seřízené vázání, pak se používá poměrně dost často, ale hlavně mezi, mezi lyžaři, co závodí, tak to jsou takové - ochrana páteře, páteřáky a chtělo by to ještě, aby snowboarďáci začali nosit takový ty rukavice s tou výztuhou. těch zlomených zápěstí je poměrně docela dost.

Slávka Brádlová, moderátorka: Snowboard, to je taková, no, nemohu říci úplná novinka, ale přeci jenom je to několik posledních let. Co jiného nového se na horách objevuje za sportovní disciplíny, myslím?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Sportovní disciplíny? Docela skialpinismus už se začíná provozovat, i když to není klasická, klasické terény tedy, ale je to takový hezký sport. Pak sněžnice a kajting.

Slávka Brádlová, moderátorka: Kajting, co je kajting?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Kajting, to jsou lyžaři pohybující se na pláních, kterejch u nás je poměrně dostatek, na pláních na lyžích nebo na snowboardu a mají takovýho toho draka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže zase kombinace vlastně dvou prvků. Tak, co ... nebo jaké máme volat telefonní číslo, pokud se nám už v Krušných horách něco stane?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: 155 a v případě, že se pohybuju přímo v areálu, tak zase 155, nebo se obrátit na lanovkáře nebo infocentra, kde jsou přímé linky na stanice horské služby v tom daném okrsku.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hory jsou to samozřejmě hraniční, pohraniční, tak jak dalece funguje, nefunguje 112, která je takovým mezinárodním číslem?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: 112 samozřejmě, 155 a 112.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a poslední kapitolka s dnešním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever, náčelníkem Horské služby z Krušných hor Miroslavem Güttnerem. Je to zase dotaz posluchače, jestli máte v Krušných horách nějaké veselice, nějaký karneval na lyžích nebo něco takového, krom třeba závodů psích spřežení? Tak závody psích spřežení byly v závěru ledna na děčínském Sněžníku. To je také ještě vaše teritorium?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Ano, tam zasahujeme, ale spíš v létě, protože tam nejsou hlavní střediska lyžařský, ani nějaká vysoká koncentrace běžeckejch stop.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm a ty karnevaly na lyžích?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Karnevaly na lyžích probíhají ve střediscích, ale organizujou si to většinou buďto majitelé těch areálů anebo skiklubů, takže my se toho rádi zúčastníme, ale nic neorganizujeme.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ne, vy tak maximálně potom můžete ty následky někde shledávat, pokud to někdo přežene s alkoholem. Mimochodem, alkohol, říká se, že i na těch sjezdovkách je to velice nebezpečné, protože rychlost, kterou tam lyžař dokáže docílit, je opravdu hodně vysoká, no a pokud je ta schopnost snížena tedy požitím?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: No, tak alkohol nepatří samozřejmě ve velkém množství na sjezdovku. Určitě neřeknu, že ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Jeden čaj s rumem by asi nic neudělal.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: ... jeden čaj s rumem by někomu ublížil, ale ve větším množství asi ne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ať si to nechají na večer a při tom proberou celý den. Mimochodem, jak vypadá spolupráce s policií? Protože samozřejmě ti mohou dnes zasahovat i právě na sjezodvkách.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: My máme, my máme podepsanou dohodu, máme i dohody přímo v místech, třeba i na Božím daru, přímo s Jáchymovem, takže ta spolupráce funguje, jsou ochotni vlastně kdykoli nám pomoci. My je ze zákona vlastně musíme při každé hledačce informovat o, o této situaci nebo o těchto případech.

Slávka Brádlová, moderátorka: A kdybyste měl dobré rady pro lyžaře, pro ty, kteří přijedou do středisek v Krušných horách, třeba jsou to jenom i zimní turisté, ne žádní velcí slalomáři, tak do jedné věty shrnout dobré rady?

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Nabytý telefon, podívat se, podívat se na mapu toho střediska, ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Kde vlastně jsem.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: ... kde je horská služba, kde jsou vleky a kde se můžu na někoho obrátit v případě nějaké, nějaké nehody nebo nějakého problému.

Slávka Brádlová, moderátorka: To byla poslední chytrá, moudrá, užitečná slova dnešního hosta ve vysílání Českého rozhlasu Sever, náčelníka Horské služby z Krušných hor Miroslava Güttnera. Díky za váš čas, horám zdar nebo zimě zdar, jak to psala posluchačka Katka, která také získává tu dnešní knižní odměnu. Vám opravdu díky a někdy u nás zase na slyšenou.

Miroslav Güttner, náčelník HS Krušné hory: Na shledanou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.