Minietiketa: Hlavní jídlo během polévky
Píše nám Pavel Hašek z Ústí nad Labem. „Chodím skoro denně na oběd do jedné dobré restaurace, chutná mi tam, ale hrozně mě rozčiluje přístup obsluhy, když si dám menu. Přinesou mi polévku a ještě, než ji dojím, mám na stole hlavní jídlo, které mi pak stydne. Co o tom říká etiketa?“.
Tohle se opravdu často stává v restauracích, kam chodíme o pracovní přestávce na oběd, a většinou to dělají tam, kde mají hodně hostů, vrchní musí kmitat, aby všechno stihli a nestačí pozorovat každého hosta – prostě polední vývařovna. Ale to neznamená, že je to správně...
Jak se ozvat tak, abychom třeba někoho neurazili? A co když se to stává opakovaně? Poslechněte si názor znalce etikety Milana Knotka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.