Minietiketa: „Bouráky“ ve společnosti II.

22. květen 2013

Bouráky ve společnosti naše posluchače zjevně zaujaly. Ozvala se nám Jana Průchová z Žatce, která má „historku z natáčení“: „Byla jsem na rautu, jedné paní při nabírání jídla na talířek spadl malý řízek na zem a ona ho nenápadně zakopla pod stůl, jakoby se nechumelilo. Neměla místo toho zavolat obsluhu?“.

Paní se zachovala nejlépe, jak mohla - podobné jednání etiketa doporučuje. Řízek obsluha bez problémů uklidí na konci akce. Shýbat se pro upuštěné jídlo je ve společnosti nepřijatelné. Nikdy to neděláme, to je práce obsluhy.

Ale co když nám na zem spadne bramborový salát? A co když si jídlem potřísníme oblečení, nebo nám dokonce skončí v klíně? Poslechněte si rady odborníka z přiloženého audiozáznamu!

autoři: mkt , Alena Perková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.