Miniaturní německý špic, to je roztomilý pomeranian. Překvapí kondicí, není to jen gaučová ozdoba

3. říjen 2023

Miniaturní německý špic aneb pomeranian, to je na první pohled drobné, velmi roztomilé a půvabně chlupaté stvoření. Ale i při jeho chovu je nutné dbát určitých zásad a zároveň respektovat jeho povahu.

Chovatelka Kamila Hübsch nasbírala spoustu informací a nakonec z toho byla příručka pro chovatele Pomeranian aneb parťák do nepohody. Primárním plusem tohoto plemene je jeho miloučký vzhled a výraz. Vypadá totiž, jako by se stále usmíval a dodává tak dobrou náladu.

Kamila Hübsch a pomeranian Blue

Pomeranian je opravdu přátelské a společenské plemeno. Není ale úplně vhodný k malým dětem, které by mu mohly nechtěně i ublížit. Stejné je riziko při setkání s jiným psem velkého plemene.

Zato překvapí svou kondicí, není to jen gaučová ozdoba, dokáže dát i delší svižnou procházku. A co platí pro všechny psy – je zapotřebí důsledná výchova, nenechat se okouzlit tou roztomilostí a naučit alespoň základní povely, zejména přivolání.

Kdo chce s pomeranianem na výstavy, musí výchovu řídit i podle požadavků hodnotitelů – například důležitý je postoj, kdy pejsek musí vydržet nějakou chvíli stát bez pohnutí.

Spustit audio