Milostivé léto nabízí pomoc dlužníkům v exekuci

Milostivé léto neboli odpuštění dluhů – to je jedinečný projekt, který započal na konci října a potrvá do konce ledna. Tento projekt se vztahuje na dlužníky, kteří mají své dluhy u exekučních firem a jejich dlužné částky.

I z malé částky v řádech desítek korun totiž může dluh za pár let vyrůst na desetitisíce. „Jedná se o takzvané příslušenství a sankce. Odměny a náklady exekuce. Pak to příslušenství naroste do šílených částek,“ vysvětluje Mgr. Lada Šuláková z mostecké Diakonie.

Milostivé léto umožňuje zaplatit původní jistinu, tedy dluh, plus ponížené paušální náklady. Dlužník tak může v tomto období zaplatit opravdu jen zlomek dlužné částky a vymanit se tak z dluhů a exekucí.

Ne všechny dluhy se dají v rámci Milostivého léta splatit

Tento projekt se ale vztahuje pouze na tzv. „veřejnoprávní věřitele“ – jedná se tedy o dluhy vůči státu, veřejné správě (kraj, obce), příspěvkové organizace (knihovna, MHD, technické služby…).

„Je důležité se trochu obrnit, obeslat exekuční firmy a požádat je o vyčíslení naší dlužné částky,“ vysvětluje Šuláková.

Důležité podle ní je, aby si dlužník spočítal, jestli je schopen splatit tyto ponížené dluhy – pokud se totiž člověk rozhodne do tohoto projektu vstoupit a splní veškeré podmínky, musí danou částku uhradit do poslední koruny. Pokud se tak nestane, milostivé léto se ho netýká a bude muset dál splácet původní výši dlužné částky.

Jak zjistit, jestli se člověka Milostivé léto týká?

„Je důležité zjistit, kolik dlužíme z původní jistiny – jestli už byla zaplacena, alespoň z části, nebo jestli nebyla ještě vůbec splacena – takže znát ten původní dluh,“ konstatuje odbornice. Znamená to, že si dlužník nechá zjistit výpis z centrální evidence exekucí – tam se zjistí jméno oprávněného věřitele (musí se jednat o veřejnoprávního věřitele, aby bylo uznáno milostivé léto), a konkrétní exekutor.

„Tady bych doporučila klasicky doporučený dopis, který se zašle exekutorovi s žádostí o vyčíslení dlužné jistiny,“ radí Šuláková.

Celý rozhovor s ní si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio