Milešovka v noci – výšlap s dlouholetou tradicí

12. listopad 2015

Na 50. ročník turistického pochodu Milešovka v noci, který je od roku 2002 pořádán také jako Memoriál Hany Vocáskové, vyrazila 6. listopadu 2015 i zprávařka Českého rozhlasu Sever Jana Moravcová.

Podpořili jí čtyři kamarádi, čelovka a jak Jana s úsměvem povídá: „Na vrcholu královny Českého středohoří na nás čekalo šampaňské občerstvení.“

Ve 14 hodin vyrazila Jana z ústecké sportovní haly a do cíle, hospody ve Rtyni, dorazila ve 23 hodin - to také byla podmínka k získání diplomu. „Trasa byla speciálně značena fáborky, to jsem při nočním pochodu velmi ocenila,“ chválí Jana pořadatele.

Kolem sebe pozorovala účastníky opravdu všech věkových kategorií. Od desetiletých dětí až po seniory. Všichni měli společné nadšení pro turistiku a dobrodružný výlet v noci.

O odvoz turistů ze Rtyně nad Bílinou se organizátoři perfektně postarali. „V autobuse mi přišla ta půlhodina zpátky do Ústí hodně dlouhá,“ vzpomíná Jana a po právu se chválila: Tohle celé jsme ušli pěšky!“

Jana Moravcová s diplomem za výstup na Milešovku

V Ústí nad Labem prý autobusy vysypaly turisty do hospůdek a barů, kde všichni žasli nad přísunem hostů se slovy: „Jé, přijela Milešovka!“

Fakta o pochodu:

Tradičního turistického pochodu se každoročně účastní kolem 400 turistů. Startuje se od Sportovní haly UJEP v Ústí nad Labem mezi 14 - 16 hodinou. V cíli, tedy v restauraci ve Rtyni na Bílinou, účastníky očekávají od 17 do 23 hodin. Návrat z cíle pochodu pořadatelé zajišťují autobusy. Délka pochodu bývá kolem 25 kilometrů.

Kontrol je na cestě několik, včetně té na vrcholu Milešovky. Trasa vede prostorem CHKO České středohoří, proto je nutné se pohybovat jen po značených stezkách a neodhazovat cestou odpadky. Nezletilé mládeži je účast povolena pouze při zajištění doprovodu dospělým. Nechoďte bez fungující baterky nebo čelovky a mapy Českého středohoří!

A proč se tento 25 kilometrů dlouhý pochod nazývá Memoriál Hany Vocáskové? Paní Hana Vocásková se narodila 12. dubna 1936 v Debři u Mladé Boleslavi a zemřela 4. dubna 2002 v Liberci. Turisé jí tak chtěli poděkovat za její celoživotní snahu pomáhat mladým lidem pronikat do tajů turistiky, horolezectví i pobytu v přírodě.

Spustit audio