Mezinárodní tým vědců sestavil vzkaz, který by mohly zachytit inteligentní mimozemské civilizace

30. duben 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Čtveřice astronautů z americké agentury NASA a Evropské vesmírné agentury (ESA) na palubě lodi od firmy SpaceX se úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Čtyřčlennou posádku tvoří tři američtí astronauti NASA Jessika Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren a jejich italská kolegyně z ESA Samantha Cristoforettiová. Na ISS budou s dalšími třemi Američany, třemi ruskými astronauty a Němcem Matthiasem Maurerem.

Mezinárodní tým vědců sestavil nový vzkaz, který by se měl vysílat do nejvzdálenějších koutů naší galaxie s nadějí, že by jej mohly zachytit potenciálně inteligentní mimozemské civilizace. Pro zvědavé mimozemšťany chtějí nabídnout kódovaný záznam, který má obsahovat například základní principy matematiky a fyziky, informace o lidstvu a také o Zemi v případě, že by adresáti chtěli na vzkaz odpovědět. 

Rusko nasadilo u své černomořské námořní základny v Sevastopolu trénované vojenské delfíny, kteří pomáhají chránit kotvící lodě před podmořskými útoky. Na základě analýzy satelitních snímků k tomu dospěl Námořní institut Spojených států (USNI), soukromá nezisková organizace, která se zabývá bezpečnostními otázkami. Dvojice delfínů je podle analýzy v Sevastopolu zhruba od doby, kdy koncem února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Čtěte také

Ukrajinská vláda identifikuje těla mrtvých vojáků pomocí umělé inteligence. Aplikaci na rozpoznávání obličejů mají Ukrajinci bezplatně k dispozici od americké společnosti Clearview AI. Ta je často označovaná za kontroverzní mimo jiné proto, že fotografie ze sociálních sítí využívá bez svolení uživatelů.

Víc jak tisíc exponátů představujících dobu tajemstvími opředených faraonů si Jihomoravané prohlédnout už od úterý na brněnském výstavišti. Historii starou přes tři tisíce let představí posvátné předměty, sošky, šperky nebo dokonce sarkofágy. Na výstavě pojmenované Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady uvidí návštěvníci také odhalení nejslavnější hrobky světa spolu se skvosty, které nabízí.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál! 

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související