Meteorologové varují před vedrem. Teploty by podle předpovědi měly stoupat i nad 37 ˚C

26. červen 2019

Na severu Čech se stupňuje vlna veder. Meteorologové ještě zpřísnili svoji výstrahu před velmi vysokými teplotami – ta platí od 12 do 20 hodin.

Teploty se mají pohybovat mezi 34 a 37 ˚C. V Ústeckém kraji má být nejtepleji na Lounsku a Žatecku, kde by se rtuť teploměrů mohla vyšplhat ještě o stupeň výš.

Lidé by měli omezit fyzickou zátěž a pokud možno se vyhýbat přímému slunci. Pokud už ven musí, neměli by nezapomenout na pokrývku hlavy a opalovací krém, a také samozřejmě dodržovat pitný režim.

Podle vedoucího operačního střediska Zdravotnické záchranné služby v Ústí nad Labem Pavla Šebesty by nápoje měly být zaprvé nealkoholické a neměly by být ledově vychlazené.

Před vedrem by se měli chránit hlavně lidé, kteří nejsou úplně zdraví, senioři, a taky malé děti.

Některé instituce kvůli vedru zavádějí speciální režim. Například v jednacích místnostech krajského soudu v Ústí nad Labem, kde se kvůli zastaralým rozvodům elektřiny nedá používat klimatizace, někteří soudci odročují jednání.

Podle mluvčí soudu Marcely Trejbalové teď mohou zaměstnanci chodit do práce už na šestou a odcházet dřív, ale tak, aby byl provoz soudu zachovaný.

Kvůli vedrům se taky částečně mění režim v ústecké zoo. Chovatelé dbají na to, aby zvířata měla pořád přístup k vodě a mohla se schovat do stínu. Mluvčí zahrady Věra Vrabcová zároveň upozorňuje na to, že zvířata jsou v horku méně aktivní, takže se od nich nedá očekávat nějaké velké pobíhání po výbězích.

V některých městech, například v Ústí nad Labem, už začali s kropením ulic. Jinde, třeba v Děčíně, s tímhle opatřením zatím nepočítají.

Spustit audio