Metelkův mechanický betlém

17. prosinec 2012

Mechanický betlém je něco, co přitahuje nejen pozornost dětí. Zručnost a technická zdatnost betlemářů udivuje i odborníky na mechaniku a dějiny techniky. Bohatou betlemářskou tradicí se může pochlubit i Vysocko, kraj zapadlých vlastenců. Ve Vysokém nad Jizerou mají v muzeu tzv. Metelkův mechanický betlém.

Je to betlém, který zobrazuje možná trochu satiricky i vysocké reálie devatenáctého století. Složitá mechanika oživuje několik desítek figurek – mezi nimi i některé z tehdejších obyvatel Vysokého nad Jizerou.

„Být v Betlémě Betlémákem, to je trochu pochybná čest, být tam Darákem – darovníkem, který nese dary - to je pěkná čest.“ komentuje betlém Ladislav Jakl z vysockého muzea a dodáv: „Panu Metelkovi to ale nelze vyčítat – on byl ze Sklenařic, tak si z nás Vysočáků trochu udělal legraci.“

Mezi figurkami betléma můžete mimo jiné vidět i Václava Jandu mladšího, který prý už v roce 1872 vyrobil vůbec první ski – tedy lyže v české zemi.

Pokud Vás tedy zajímají mechanické betlémy nebo dějiny lyžování, jeďte se do Vysokého nad Jizerou podívat. Muzeum vám přiblíží nejen betlemářskou tradici, ale seznámí vás i s osudy slavného rodu Metelků, který inspiroval J.V. Raise k sepsání Zapadlých vlastenců.


Zvětšit mapu
autor: David Hamr
Spustit audio