Města Most, Litvínov a Bílinu by měla v budoucnu spojovat nová cyklostezka

29. leden 2024 14:20

Most začne letos budovat novou cyklostezku po výsypkách v okolí města. Vyjde na zhruba 120 milionů korun a na informačních tabulích nabídne informace z historie těžby uhlí na Mostecku. Kromě toho ale Most spolupracuje se sousedním Litvínovem a Bílinou na vzniku cyklostezky, která tato tři města propojí.

Z Bíliny do Mostu je to zhruba 13 kilometrů, stejná vzdálenost je i mezi Mostem a Litvínovem. Nová cyklostezka by podle vedení Mostu měla vést po stávající pěší stezce, která mezi Bílinou a Mostem vede.

Z Bíliny začíná v lázeňském parku na Kyselce. Z Mostu do Litvínova by pak cyklisté jeli kolem jezera Most. Vše je ale teprve v začátcích – proto také ještě není jasné, na kolik vybudování cyklostezky vyjde.

Začít stavět by se mohlo v roce 2028

„Prvním krokem je studie proveditelnosti, která zjistí vůbec teoretický průzkum, zda lze navrhnout a pozemkově vypořádat trasu, následně bude realizovaná příprava projektové dokumentace – to jsme klidně na třech letech, než vůbec můžeme začít realizovat samotnou cyklotrasu,“ přibližuje radní Mostu Jana Falterová Zudová z hnutí ANO.

Na vzniku cyklotrasy bude kromě dotčených měst spolupracovat i Ústecký kraj – v roce 2028 by se trasa pro cyklisty mohla začít budovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související