Maturanti zasedli k didaktickým testům z matematiky a angličtiny

2. květen 2022

Studenti čtvrtých ročníků středních škol 2. května ráno absolvovali didaktické testy z matematiky, od 13 hodin pak zasedli k testům z angličtiny. Maturitní zkoušku z matematiky si na středních školách na Mostecku vybralo jen málo studentů – většinou jen ti, kteří se dál chtějí věnovat studiu na technicky zaměřených vysokých školách.

„Řekl bych, že to nebylo až tak hrozný. Myslím si, že jsem to asi dal. Ale je to jen takový ten první pocit, takže se uvidí,“ zhodnotil didaktický test z matematiky maturant Podkrušnohorského gymnázia v Mostě David Vonášek.

Podobně optimistický byl jeho spolužák Matyáš Vaníček: „Mám pocit, že bych prošel. Uvidíme, co jsem měl blbě a co správně.“

David chce studovat na ČVUT, Matyášovi zas test z matematiky přijde jednodušší, než ten z angličtiny. Obecně, ale o maturitu z matematiky příliš velký zájem není.

„Z naší školy je píše 10 žáků. Vedle didaktických testů z matematiky si žáci volí profilovou zkoušku ústní. S tou matematikou se u maturity potká zhruba tak čtvrtina našich žáků,“ doplnil Karel Vacek, ředitel Podkrušnohorského gymnázia v Mostě.

Studenti humanitních oborů dávají před matematikou přednost zkoušce z cizího jazyka

Například na Schole Humanitas v sousedním Litvínově didaktický test z matematiky podstoupila jediná studentka. Maturita z cizího jazyka je na humanitně zaměřených středních školách pro studenty přitažlivější, říká zástupce ředitele školy Ladislav Turbák: „Jazyk je dnes do života daleko víc uplatnitelný než ta matematika, takže řada z nich to bere tak, že ten jazyk umí, a že je to cesta nejmenšího odporu.“

Na střední škole zdravotnické, pedagogické a obchodní akademii v Mostě si didaktický test z matematiky vybralo jen 10 studentů. I do letošních maturit podle středoškoláků zasáhl covid-19.

„Myslím si, že matematika online není tak dobrá jako ta ve škole. Doma je spousta věcí, které mě rozptylovaly, zato ve škole to tak není, takže covid určitě zasáhl,“ říká Matyáš Vaníček z mosteckého gymnázia.

Didaktický test z českého jazyka čeká na maturanty v úterý 3. května od 8 hodin.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související