Mateřské školky

13. květen 2013

Dostat vlastní dítě do mateřské školky je rok od roku těžší. V době kdy střední školy bojují o nové žáky, umístit předškoláka do mateřinky se někdy povede až rok před nástupem do první třídy.

Míst ve školkách je málo. Rodiče musí splnit spoustu kritérií, aby právě jejich dítě bylo přijato. Když například jeden z nich nepracuje, je to velké mínus. Školka má povinnost vzít jen dítě ze spádové oblasti rok před školou. Co mají rodiče v takové chvíli dělat?

„Musím říct, že na to neumím odpovědět. Jediný, kdo rodičům může pomoci, je město, potažmo stát, že by nějaké školky postavil...“ konstatuje Ilona Kuklová, ředitelka dvou litvínovských školek.

Jak ale dodává, otázkou je, zda právě to je pro město finančně vhodné. Může se totiž snadno stát, že dětí bude opět ubývat a investice se nevyplatí.

Někdo může namítnout, že jsou školky drahé, Ilona Kuklová si to ale nemyslí: „Kdo vám dnes pohlídá, vzdělá a nakrmí dítě za cenu školkovného? Navíc státní školky jsou v padesáti procentech lepší než ty soukromé.“

Oproti minulosti jsou školky více metodicky propracované, pořád ale zůstává výuka formou hry. Školky se samozřejmě přizpůsobují současným dětským potřebám a kupují takzvaně „chytré hračky“. Roste totiž počet dětí, které jsou rozumově vyspělejší a potřebují odpovídající přístup.

autor: Milan Král
Spustit audio