Máte už nasušeno na zimu? Stačí jen vybrat správnou sušičku!

12. listopad 2013

Sušení, nejen ovoce, můžeme jen doporučit. Odborníci uvádějí, že v tom co nasušíme, zůstává až 80 procent zdraví prospěšných látek - tedy hlavně vitamínů, minerálů a tak dále. Usušit si doma můžeme nejen houby a ovoce, ale i bylinky nebo čaje.

Věděli jste, že se suší například i jogurt, polévky nebo hotová jídla? Dobrým pomocníkem nám v tu chvíli bude určitě elektrická sušička na ovoce.

Před koupí si musíte položit dvě otázky. Co a kolik toho budete sušit. Jestli si každý rok uděláte pytlík křížal nebo nasušíte pár hub, bude vám stačit levnější sušička s pěti patry, kterou vlastně můžete jen zapnout a vypnout.

Obsluha je tak velmi jednoduchá a nejlevnější se dá sehnat už za necelých osm set korun. Například bylinky se ale suší při nízkých teplotách, a tak je dobré se zaměřit na modely s regulací teploty.

Dražší sušičky navíc můžou mít až 15 pater, a tak toho usušíte víc a zároveň šetříte energii. Vybavenější sušičky začínají zhruba na 1200 korunách. Značkové, u kterých najdete i síto na sušení jemných věcí nebo tácky na ovocné placky se ale mohou vyšplhat až na pět tisíc.

Sušené ovoce

Poslední, nejdražší sušičky, jsou označené jako profesionální a jejich cena může být přes osm tisíc korun. Mají ale jednu obrovskou výhodu. U většiny sušiček jde ohřátý vzduch zespoda, přes všechna patra, směrem nahoru. Jednotlivá patra tak během sušení musíte prohodit, aby se vše dokonale prosušilo. Dražší modely připomínají moderní troubu, ve které teplý vzduch proudí horizontálně a rovnoměrně přes všechny patra.

Další praktickou funkcí, kterou u některých sušiček na ovoce najdete, je časovač. Sušení probíhá několik hodin a vy tak můžete nastavit dobu, kdy se sušička sama vypne. I v této kategorii domácích spotřebičů najdete slovíčko „inteligentní“. Na takové sušičce, na vestavěném displeji, nastavíTe jen to, co chceTe sušit a přístroj sám určí teplotu a dobu vhodnou na zpracování.

autor: Milan Král
Spustit audio