Máte doma chytré elektrospotřebiče? Pozor, mohou vás šmírovat!

27. prosinec 2013

Asi jen blázen by dnes neměl ve svém počítači nainstalovaný antivirový program. Internet je domovem spousty malých prográmků, které mají za úkol hlavně získat naše osobní údaje - například přístupová hesla k internetovému bankovnictví.

Nejde ale jen o počítače. Různá nebezpečí hrozí v podstatě jakékoliv elektronice, kterou na síť sítí připojíme. Například televize dnes už umí kromě přehrávání televizních kanálů zobrazit fotky, videa a po připojení dokonce surfovat na internetu a volat pomocí populární služby Skype.

Jeden odborník z Velké Británie nedávno zjistil, že z jeho chytré televize, připojené na internet, odcházejí data k výrobci. Pátral dál a zjistil, že se jedná o údaje kdy, jak dlouho, a který kanál sleduje. Kromě toho televize odeslala i informace o souborech, které získala z připojeného disku.

Za všechno může všudypřítomná reklama. Výrobce totiž špehuje své zákazníky, aby mohl reklamu lépe zacílit. Podle oficiálního vyjádření firmy s touto funkcí každý souhlasí ve chvíli, když aktivuje takzvaný „smart“ režim. Což je to, co z chytrých televizí dělá chytré.

Funkce sledování zákazníka se prý dá vypnout. To se ale člověku který na problém přišel, nepovedlo. Výrobce televizí se nedávno omluvil a slíbil nápravu. Ve Velké Británii se ale mezitím celá kauza dostala až před soud.

Nedávno se také provalilo, že některé modely televizí jiného výrobce, na kterých najdete kameru a mikrofon, jdou ovládat na dálku. Kdokoliv se tak pomocí internetu mohl podívat na to, co zrovna děláte a poslechnout si, o čem si povídáte. I tato možnost ale byla výrobcem velmi rychle zablokována.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.