Marie Šechtlová – jedinečná fotografka poezie všedního dne, rodačka z Chomutova

Známý novinář a publicista Josef Chuchma ji označil za nejpůvabnější českou fotografku své doby. Chomutovská rodačka Marie Šechtlová byla v 60. letech opravdu jedinečná, ale především svou uměleckou tvorbou.

Narodila se v roce 1928. Po maturitě se provdala za Josefa Šechtla, který byl dědicem rodinného fotografického ateliéru Šechtl a Voseček. Ten ale komunisté zkonfiskovali a Šechtla dokonce nakrátko uvěznili.

Marie Šechtlová je známá především jako představitelka stylu „poezie všedního dne“. V 60. letech jsme v mnoha časopisech viděli stovky jejích snímků toho druhu. Známé jsou také pouliční momentky a umělecké fotomontáže.

Pořizovala rovněž akty a portréty, třeba Jiřího Voskovce v New Yorku nebo Josefa Šímu v Paříži. Právě na jejích pochůzkách po těchto světových metropolích, kam se jí podařilo vycestovat, vznikla řada v tehdejší době unikátních částečně rozmazaných snímků výškových budov s liniemi nočního světla.

Šťastné období průkopnice barevné fotografie Marie Šechtlové skončilo v roce 1967, když si na rentgenu popálila prsty. Dva roky pak nemohla tvořit. Za normalizace se s manželem věnovala zejména užité fotografii. Společně vydali desítky publikací.

Marie Šechtlová vystavovala svá díla u nás i v Evropě. Zemřela v roce 2008. Patří k umělkyním, které jsou postupně znovuobjevované a obdivované.

Spustit audio