Marek Taclík – vynikající herec a svérázná osobnost z Ústí nad Labem

14. srpen 2023

I když dnes hraje policejní komisaře, v mládí Marek Taclík před muži zákona spíš utíkal. Nebyl totiž žádný svatoušek a několikrát skončil v cele předběžného zadržení.

V posledních letech měl na krku dluhy a exekuci. Letos v květnu mu bylo 50 a je to jeden z nejznámějších a nejobsazovanějších herců.

Marek Taclík se narodil v Ústí nad Labem a mládí prožil v nedalekém Chlumci. Vystudoval gymnázium, moderoval v ústeckém Radioclubu a divadlo začal poznávat nejprve jako kulisák.

V roce 2000 ukončil studia na DAMU. Nastoupil do angažmá v divadelním souboru CD94 a poté do pražského Činoherního klubu. Působil rovněž v Dejvickém divadle a divadelním spolku Kašpar.

Jeho první výraznou filmovou rolí byla postava zmatkaře Ondřeje ve filmu Jedna ruka netleská. Následovaly další velké role ve snímcích Milenci a vrazi z prostředí ústecké chemičky či Grandhotel, kde si Taclík zahrál přímo na Ještědu podivínského údržbáře a amatérského meteorologa.

Viděli jsme ho také v desítkách dalších filmů a seriálů – například Občanský průkaz, Martin a Venuše, Vendeta, Anděl páně 2, Pohádky pro Emu, Po čem muži touží 2, Docent, Revír nebo Kriminálka Anděl.

Svérázný Marek Taclík hraje většinou ještě svéráznější postavy. S partnerkou Pavlou Růžičkovou má dceru Matyldu a syna Antonína. Poznali se v baru v Českém Krumlově, kde pracovala. Netušila, že je herec. Ale on je. Mnozí z nás se asi shodnou na tom, že vynikající.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.