Marcel Zmožek - zpěvák

V úterý 31. srpna jste se mohli dozvědět, kde a jak Marcel Zmožek trávil v dětství prázdniny, proč rád čte knihy Karla Klostermanna a jak vnímá cestování po světě... Pokud Vás rozhovor s ním zajímá, není nic jednoduššího než si jej poslechnout z přiloženého audiozáznamu!

0:00
/
0:00

Český rozhlas Sever Vám přeje pohodový poslech!

Slávka Brádlová, moderátorka: Dnešním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever je Marcel Zmožek. Jméno, které jste z našeho vysílání už slyšeli, protože byl hostem na jaře a také slýcháte jeho písničky. Tak pro dnešek ale zvolíme možná téma úplně jiné. V každém případě vítejte u nás, hezký den.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Dobrý den, hezké léto.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: To záleží na tom, kde se člověku líbí. Jaké je podle vás léto ideální, tak to si probereme po písničce.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dnešní host ve vysílání Marcel Zmožek, zpěvák, ale taky autor písniček. Ale dnes vlastně, řekla bych, turista, cestovatel, člověk, který alespoň sem tak si dovolenou dopřeje. Tak povídejte, jak podle vás má vypadat ideální léto?

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Tak ideální léto samozřejmě je, když nás asi nepotkají povodně nebo nepotkají nějaké takové nepříjemné věci. To jsem na té Moravě byl a viděl jsem Troubky a viděl jsem podobné věci a to je potom taková beznaděj, že ať je léto nebo zima. Pokud člověka nepotká takováhle pohroma, tak si myslím, že léto je věc, kterou má rád úplně každý a asi pro nás středního věku, bych řekl, nejsou dobré ty parna, nejsou dobrý ty extrémní teploty, ale vždycky je kam zalízt do stínu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Je fakt, že mnozí z nás to mají zakódované, že jakoby ten průběh roku vnímáme podle roku školního. Takže i když v létě máme třeba jenom 2 týdny nebo 3 týdny dovolené, tak pořád jakoby vnímáme ty měsíce červenec srpen jako určité prázdniny. Tak když byste vy měl vzpomenout na vlastní dětství, tam bylo přece i hodně už, dá se říci, profesionálního zpívání ve sboru Berušky. Tak tam asi ty prázdniny vypadaly trošku jinak.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: No, tak to je pravda. Já na to docela rád vzpomínám, protože moje dětská léta byly spojeny s orchestrem Buřinky Petra Dudeška a tam byl takový sboreček holek, kterým se říkalo Berušky a mezi nima byl jeden kluk a ten klučina jsem byl právě já. Takže já jsem si takových těch 5 minut slávy, jak se říká, užíval nejméně desetkrát do měsíce, kdy jsme opravdu byli v permanenci a ty Buřinky byl ohromně slavnej soubor v té době. A jezdili jsme všechny možný kulturáky, lázně a takže já jsem se s trémou začal potýkat někdy kolem 7 let a ta mě provází vlastně až do dneška.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Víte, co říkají profesionálové a že jich tady u mikrofonu Českého rozhlasu Sever sedělo už docela dost, ona trocha té trémy vůbec neškodí a někdy je možná líp říkat tomu respekt k posluchači než tréma.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: To máte určitě pravdu. Já si vzpomínám, že při natáčení jednoho takového pořadu televizního, Kabaret U dobré pohody, mě vyhledala produkční, která najednou říkala: ty by ses mi hodil do bakalářského cyklu, tenkrát ten jeden příběh se jmenoval Křeček a mně tam hrál dědečka Ilja Prachař. A pro mě to zase byl nový, nový prostor a nové zážitky, protože rodiče mě přivezli na natáčení a já jsem kluk z Havířova, takže já jsem, i když jsem byl zvyklý na televizní kamery, tak přece jenom tohle prostředí jsem si najednou uvědomil, že to herci třeba vůbec nemají jednoduché, že ta práce je náročná a že ty prostory, které se tam tráví a tak dále, takže je to zase jiná disciplína, než jezdit ty koncerty. Ale souhlasím s váma, že spíše než tréma je to možná respekt a není to sranda stoupnout si někde před lidi, který si za to někdy zaplatí nebo někdy když se zpívá jen tak. Ale každopádně je to, je to věc, která nevěřím tomu, když někdo říká, že nemá trému.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Společnost vám dělá Český rozhlas Sever a dnes jako host ve vysílání také Marcel Zmožek. My jsme tak malinko utekli od toho letního tématu, od těch dovolených a prázdnin. Tak nevíme, jak dalece jste milovník domácích turistických cest nebo pobytů a jak dalece jste byl třeba po roce 90 zvědavý na ten svět, na to, co zase nebylo kdysi tak úplně běžné. Tak pojďme probrat republiku, popřípadě i Slovensko, protože oba pamatujeme federaci, kdy se běžně jezdilo také na Slovensko na prázdniny, na dovolené. Tak co třeba z té republiky, ať už větší nebo menší vás zaujalo nebo který kraj máte opravdu rád?

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Tak já jsem se narodil v Havířově, v ostravském kraji a tam jsem byl do nějakých svých 16 let. Šel jsem na knihkupeckou školu, která byla zase v Luhačovicích. To byly krásný roky na jižní Moravě. Babičku s dědečkem jsem měl v Otrokovicích, což je jižní Morava a to Slovensko, tam jsem byl asi dvakrát v době, kdy jsem byl, kdy jsem byl malý. Ale teď tam zajíždím dost často, protože můj otec na Slovensku koncertuje a připravujeme tam muzikál pro Národní divadlo. Takže teď tam pobývám dost často na Slovensku.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale myslím to teď nikoli pracovně, ale opravdu jakoby turista.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Jakoby turista, myslíte?

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, malý cestoval, tak jestli je nějaký kraj, kam se rád vracíte. Chápu tu krajinu dětství, to asi člověk každý má nějak ve svém srdci zapsanou.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Já tím, že jsem vlastně knihkupec a že velmi rád čtu, tak mám rád ten kraj Karla Klostermanna, který psal ze Šumavy a oni mu tenkrát říkali apoštol smíření, protože on byl takový víceméně Němec, ale hodně se hlásil k češství a tak mám rád Šumavu. Každý rok si myslím, že s manželkou se nám podaří se urvat a dostat se do Krumlova, který je přenádherný a já myslím, že těch krás u nás doma je nepřeberné množství. A nemyslím si, že vůbec máme šanci v životě navštívit všechna, všechna ta místa, protože je jich tolik a člověk zůstane paf. A já když jsem přijížděl do Ústí nad Labem a viděl jsem to panorama a viděl jsem ty zákoutí, tak musím se přiznat, že v Ústí jsem mockrát nebyl, ale je mi tu strašně hezky a je mi tady příjemně.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak jestli rád čtete Karla Klostermanna, doporučuji i autora, řekla bych, sousedního Adalberta Stiftera. Určitě znáte taky.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Ano, musím, musím říct, že ne tolik jako Karla Klostermanna a děkuju moc za radu, určitě si to vyhledám v naší knihovně. Já mám ty jako vesnický romány jako takový mám velmi rád a teďka mám takové období, kdy čtu Vlastu Javořickou a pana Morávka, kterej popisuje jílovský život a Posázaví a tak nějak mě to uklidňuje a zároveň fascinuje, co lidi dokázali, v jakých podmínkách dokázali mnohdy i čestně a slušně žít, odchovat děti a přitom ty podmínky k životu, ty byly nesrovnatelné. Za těch 100 let se událo tolik věcí, že už to vlastně ani nevíme, když se vrátíme do těch starých románů, tak je to opravdu náš poklad.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tím hostem je dnes ve vysílání Českého rozhlasu Sever Marcel Zmožek. Dnes jsme vybrali témata trošku odlehlá tomu vašemu základnímu životnímu ladění, když to řeknu takhle, čili písničkám, muzice. Pojďme se na závěr k tomu maličko vrátit, ale ještě jste mi zůstal dlužen tu cizinu, to zahraničí. Tak jestli jste příznivcem takového toho vylehávání, opékání se na pláži nebo naopak raději třeba zvolíte cestu, co já vím, po francouzských zámcích na Loiře nebo jdete poznávat umění do muzeí a galerií?

 

Marcel Zmožek, zpěvák: To je široká otázka. Já jsem v podstatě se rád spokojoval s vandrama, my jsme tomu říkali jezdit nad vandr nebo jezdit pod širák do jižních Čech, s takovou partou kamarádů z knihkupecké školy. Potom samozřejmě ještě, jak se říká, za té doby minulé za, řekněme, komunistů, jsem navštívil s babičkou takové ty země, jako je Bulharsko, tam se mi strašně líbilo, v Burgasu. A dostali jsme párkrát výjezdní doložku s rodičema do Jugoslávie, protože já jsem astmatik a tenkrát se to dělalo všelijak, že jo, tak tenkrát jsme dostali doložku na moje astma do Jugoslávie. A to jsou země, které se mi povedlo navštívit. Pak z takových těch exotičtějších, v Kazachstánu Alma-Ata, což jsem nečekal takový, že se setkám s takovýma lidma, s takovým krajem a bylo to tam nádherné. Ale to bylo v době, kdy už v Rusku byla vlastně perestrojka, takže když jsme přiletěli do Moskvy, kde bylo mezipřistání, tak tam byla glasnost a u nás honili lidi po Karlově mostě, když zahráli na kytaru. A tak já jsem byl jako v Jiříkově vidění a ten zájezd do Alma-Aty na takový hudební festival, ten byl bezvadný, tam jsem jel tenkrát s kamarádem a písničkářem Frantou Kaslem. No, a kde já jsem ještě tak byl, no. Možná v Itálii, ale já nejsem, já nejsem moc velký cestoval opravdu. Mám kamarády, který se seberou, koupí si letenku a jedou na vlastní pěst s malým batůžkem na Bali a to já bych, to já bych asi neuměl, neměl k tomu odvahu. Jsem takový zemitější typ trochu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A možná dobře prokořeněný do té rodné hroudy, jak se říká. Hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever byl dnes Marcel Zmožek. Díky za váš čas, za hezké povídání. Je to takový docela pěkný uzávěr letošního léta. Hezký den, ať se vám daří a na slyšenou.

 

Marcel Zmožek, zpěvák: Hezký den a děkuju za pozvání, na shledanou.

 

 

Spustit audio