Malovat jsem se naučila od maminky, říká podmalbářka skla

1. říjen 2021

Janka Schmidtová se naučila podmalbu na sklo od své maminky na Slovensku. Provdala se do Orlických hor a tady se malování věnuje už 44 let.

Kromě poetických obrázků s náboženskými motivy maluje také rodostromy a obnovila i 14 obrazů křížové cesty v kostele v Svatého Josefa v Šedivinách, kde žije.

„Mamince se podmalba na sklo moc líbila. Snažila se zachytit ve svých malbách lidové písničky z rodného Staškova, její přátelé byli krásně oblečení v krojích a krásně zpívali,“ vzpomíná Janka Schmidtová. „Nejdřív jsem malovala na velurový papír, nebo na sololit. Znovu jsem začala malovat, až když jsem se přestěhovala do Šedivin.“ Právě v Orlických horách se na rekreaci seznámila se svým mužem a na jeho rodinném statku žijí už od roku 1987.

Celý život pracovala jako učitelka v mateřské škole a děti vždy vedla k malování. V 77 letech maluje stále s radostí a několikrát v roce učí zájemce o podmalbu skla v domácích Šedivinách.

Podmalba chce pečlivost a trpělivost

Paní Janka usedá k velkému pracovnímu stolu u dvojice oken a pouští se do práce: „Podmalba skla začíná tím, že se na papír nakreslí předloha obrázku. Na ní se položí dokonale vyčištěné sklo.“ Nejdřív se malují technickým perem kontury a drobné detaily. Zaschlý obrázek se stabilizuje bezbarvým lakem a pak se akrylátovou barvou malují větší barevné plochy. Janka Schmidtová maluje v rukavicích bez prstů, aby si sklo neumazala. Hotové obrázky její manžel zarámuje a pak se z nich už mohou těšit noví majitelé.

14 zastavení malovala devět let

Janka Schmidtová občas malovala i krajinky, ostatně k tomu doslova vyzývají okolní kopečky Orlických hor. Nedaleko domu Schmidtových stojí už víc než sto let secesní kostelík svatého Josefa. O něj se manželé starají. Zdi tady zdobí 14 obrazů křížové cesty. 

Obnova 14 obrazů křížové cesty v šedivinském kostele svatího Josefa trvala 9 let

Podmalbářka mi ukazuje devátý s Ježíšem nesoucí kříž: „Byl hodně poškozený, odlupovala se z něj barva. Tak jsem ho znovu namalovala, manžel opravil rám. Jenže pak ten nový obrázek mezi těmi čtrnácti bil do očí, tak jsem si řekla, že je přemaluji všechny. Trvalo to 9 let.

Obrázky na skle pamatují Byzanc

Právě náboženské motivy jsou pro podmalbu skla typické. Mimochodem tato technika je známá už od Byzantské říše a u nás byla nejvíc oblíbená v 18. a 19. století ve sklářských oblastech, tedy často na horách. Janka Schmidtová odhaduje, že dnes se stále vzácnější podmalbě skla věnují dvě desítky lidí. Sama také k malování vede své potomky, když za ní přijedou na prázdniny do Orlických hor.

Spustit audio

Související