Louny daly výpověď nájemci areálu výstaviště v lesoparku u řeky. Chtějí vyšší nájem a oživení místa

4. červenec 2023

V Lounech by chtěli víc využít řeku Ohři, která teče kolem výstaviště. Mají v plánu přitom také dostat víc peněz za pronájem areálu, který běžně slouží jako lesopark s dětskými hřišti a dalším vybavením. Město proto dosavadnímu nájemci vypovědělo smlouvu.

„Jsou tady krásná dětská hřiště, pěkná příroda a je tu klid. Mají tu veškeré služby – kavárnu i místo, kam si lidé mohou sednout na pivo, takže my jsme tu moc spokojený. Nic nám tady nechybí, ani ty výstavy,“ konstatuje Bára Kvapilová, která se svou roční dcerou Alžbětkou do areálu výstaviště chodí často.

Louny, grilovací místo v areálu výstaviště

Vybavení v parku, kde je třeba i veřejné grilovací místo, zabezpečuje město. Úklid plochy, která má asi 50 000 metrů čtverečních, včetně sečení trávy, odklízení listí nebo sněhu, a také údržby stromů a letního kina, patří mezi povinnosti nájemce. Tím je 30 let firma Diamant Expo.

„Areál je moc pěkný, opravu se zvednul. Kdybyste to viděla před těmi 30 lety, tak by bylo vidět, že se dostal úplně někam jinam, a je to díky té každodenní péči,“ vysvětluje zástupkyně firmy Štěpánka Portz.

Firma městu platí roční nájemné. Částku 200 000 korun, domluvenou v roce 2015, každoročně navyšuje inflace – aktuálně to je přes 320 000 korun.

„To gró jsou výplaty zaměstnanců, kteří se musí o ten areál 365 dní v roce starat. Veškerá technika, nákup benzínu, platby elektřiny, vody – to je mnohem vyšší částka, než ta, kterou platíme městu Louny, a kterou podle mě bude město muset platit i nadále, protože o ten areál se někdo musí starat,“ dodává Štěpánka Portz.

Louny plánují mola u řeky v areálu výstaviště

Město by za výstaviště chtělo dostat víc, proto smlouvu vypovědělo. Teď bude hledat nového nájemce a provozovatele. Od července běží 12měsíční výpověď, během léta město plánuje vyhlásit výběrové řízení.

„Radě města se tohle zdá málo – vzhledem k tomu, kolik výstav se tu pořádá. Teď běží ta roční výpovědní lhůta, takže letošních výstav se to rozhodnutí nedotkne. Příští rok pak je otázkou,“ shrnul mluvčí města Marcel Mihalik.

Vedení města chce lesopark ještě víc oživit a také využít řeku Ohři, která jím protéká. Uvažuje například nad otevřením půjčovny lodiček nebo třeba stavbou mola na opalování.

Spustit audio

Související