Lounský zastupitel po letech sporů se stavebním úřadem bourá svůj načerno postavený dům v zahrádkářské kolonii

10. prosinec 2019 15:29

Místo bagru rozebírají dům v zahrádkářské kolonii u Ohře v Lounech dělníci. Načerno ho tam postavil zastupitel Jan Čáka z Volby pro město zhruba před 10 lety.

Stavební úřad zpětně povolení nevydal, protože v této záplavové zóně se stavět nesmí. Současný zastupitel se roky neúspěšně bránil i u soudů. Stavební úřad nakonec odstranění stavby předal exekutorovi. V kolonii ale stojí i jiné domky.

„Výkon té exekuce by měl být co nejvíc hospodárný v tom, aby došlo k co nejmenším škodám na majetku. Takže bych byl nerad, aby tady létaly třísky a vysklívala se okna,“ shrnul majitel bourané stavby Jan Čáka.

Stavbu domu vnímá zpětně jako obrovskou chybu. „Tady naproti měl chatu můj kamarád, mělo tady chatu spousta mých kamarádů, a ti mi říkali, že si ty chaty postavili a nikdo nikdy nic neřešil,“ vysvětluje.

Pokud dělníci rozebírání domu bez vážných důvodů přeruší, nastoupí podle vedoucí lounského stavebního odboru Kateřiny Todtové firma najatá exekutorem.

K zemi zřejmě půjdou i další domky

Jan Čáka není jediný, kdo má s černou stavbou v této oblasti problém. „Řešíme v současné době několik staveb, které tam jsou. Všechno to řešíme na základě podnětů. Chtěli jsme už v této lokalitě udělat stavební dozor, ovšem v součinnosti s katastrálním úřadem jsme od toho ustoupili,“ vysvětlila Todtová.

Do 7 let chce totiž v této oblasti katastrální úřad udělat revizi. Stavět se tam mohlo do roku 2003, než byla stanovena tzv. aktivní záplavová zóna'.

„Stavby, které vznikly po tomto datu a neměly stavební povolní, nejde už v současné době dodatečně povolit,“ doplnila vedoucí lounského stavebního odboru Kateřina Todtová.

Podle ní tak pravděpodobně budou muset jít k zemi i některé další domky v této zahrádkářské kolonii.

Spustit audio

Související