Litvínov uspořádal po víc než 60 letech architektonickou soutěž. Z poslední vzešel známý Koldům

16. prosinec 2016

Litvínov letos vyhlásil architektonickou soutěž na rekonstrukci mostu přes Mezibořskou ulici. Město oslovilo architekty po více než 60 letech. Dosud jedinou architektonickou soutěž totiž Litvínov vyhlásil v roce 1947 a vzešel z ní o 11 let později známý Koldům, nebo-li kolektivní dům na kraji Litvínova.

Zastupitelé města rozhodli, že nový most postaví Litvínov podle vítězného návrhu. „Je to pro mě obrovská zkušenost. Byla jsem členkou hodnotící poroty, a ta diskuse s architekty, jak se na to, oproti laickému pohledu, dívají oni, to je obrovská výhoda. Rozhodně je to významný posun,“ zhodnotila pořádání architektonické soutěže starostka Litvínova z hnutí ANO Kamila Bláhová.

Předsedou hodnotící komise byl pražský architekt Jan Šépka. Podle něj architektonická soutěž může výrazně obohatit veřejný prostor, i když jde o „obyčejný most“.

„Soutěž má ten smysl a význam, že nám dá řadu variant, ze kterých můžeme vybírat, a že se do toho nějakým způsobem, příkladem je tento most, zapojí architekti,“ dodal Šépka.

Architekti se museli vyrovnat s řadou podmínek

Litvínov stanovil podmínky, kterými se musely týmy architektů řídit ‒ například zúžení na dva jízdní pruhy, minimálně jeden chodník, zachování výhledu na České středohoří a Krušné hory nebo zachování parkovacích ploch a zelně pod mostem. Rozpočet na stavbu nového mostu a demolici toho starého přitom nesměl překročit 50 milionů korun.

Hodnotící komise se zabývala celkem deseti došlými návrhy. První cenu ale neudělila. Ani jeden z návrhů totiž nevyhověl komplexnímu zadání.

„Byla tady celá řada návrhů, která měla pouze hezký a kvalitní most, nebo zase zajímavě řešený veřejný prostor. Chyběl nám tady návrh, který by dokázal pojmout obě dvě tyto složky excelentně a mohl tak získat tu první cenu,“

Vítězný návrh navrhl tým architekta Marka Blanka

Druhou cenu, tedy v tomto případě vítězný návrh, získal tým architekta Marka Blanka, který se na mostní konstrukce specializuje. Jeho návrh mostu je střídmý, jednoduchý až strohý.

„Byla to jednoduchá, minimalistická estetika a zároveň účelem bylo, aby ta konstrukce byla velmi racionální. Abychom byli schopni ten most postavit za ty náklady, které ta soutěž požadovala,“ vysvětlil Blank.

Sdružení My Litvínov vypsání architektonické soutěže na most přes Mezibořskou ulici vítá. Před časem požadovalo stejnou soutěž na rekonstrukci litvínovského bazénu, to ale radnice zamítla.

Podle Evy Šiškové ze sdružení je to škoda: „Je to dobré znamení, že to město uspořádalo, a je samozřejmě škoda, že to není naopak, protože u toho bazénu by se dalo mnohem lépe vyřádit. Ten most je dopravní stavba a nedá se zas tak moc vymýšlet, kdežto u bazénu by to bylo smysluplnější.“

Litvínovští zastupitelé na svém čtvrtečním jednání schválili stavbu nového mostu podle vítězného návrhu architekta Marka Blanka. Tým architekta a radnice ještě musí doladit výslednou podobu prostoru pod mostem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio