Litoměřický hřbitov hlásí kvůli pandemii koronaviru nedostatek volných míst. Radnice proto připravuje jeho rozšiřování

22. únor 2022 09:36

Na některých hřbitovech v Česku dochází volné místo. Například v Litoměřicích mizí volné hroby kvůli pandemii koronaviru rychleji, než vedení města očekávalo. Radnice proto řeší, kam se zemřelými.

Tamní hřbitov nejdříve čeká pasportizace hrobů a pak rozšíření. Novým hrobovým místům bude muset ustoupit tamní zahrádkářská kolonie.

„Tady to se všechno odbourá a vykope, udělá se betonové plato, jako když se dělají základy na domek, to se pak obloží žulou a na to se pak dá pomník,“ popisuje kameník Petr Nepustil přeměnu prázdné nevyužívané hrobky na litoměřickém hřbitově.

Taková místa tu ubývají nejrychleji – ještě před dvěma roky odhadovalo kapacitu hřbitova litoměřické vedení dostačující na dalších šest let. To už ale podle radního Filipa Hrbka z ODS neplatí.

Litoměřický hřbitov

„To, jak se kvůli epidemii zvedly počtů zemřelých a pohřbů, ten odhad značně změnilo. Teď se pohybujeme, řekněme, v rámci jednoho až dvou let do naplnění toho stávajícího hřbitova,“ vysvětluje Hrbek.

Hřbitov by se měl podle územního plánu v následujících letech rozšířit na zahrádky, které s ním sousedí.

Na většině hřbitovů místo je. Existují ale i výjimky

V Česku je přes 6500 hřbitovů. Podobné problémy podle mluvčího Asociace pohřebních služeb Jaroslava Mangla řeš jen ve výjimečných případech.

„Těch kapacit je dost. Jsou ale samozřejmě hřbitovy, které jsou hodně žádané, jako například Slavín a podobně. Tam je ta kapacita třeba i nulová, neznamená to ale, že by tam lidé nemohli pohřbívat,“ uvedl Mangl.

Pokud majitel hrobu či hrobky nežije, nebo se o poslední místo odpočinku předků nestará, je podle Jaroslava Mangla běžné nabídnout místo k odkupu.

Některé hroby mají majitelé tzv. „na věčné časy“. Platby a úhrady za ten nájem neexistují, protože ti lidé, ti majitelé hrobek si tenkrát pronajmuli ta místa s tím, že se ten hřbitov zakládal, a oni byli ti zakládající členové,“ vysvětluje Mangl.

Nezaplacených hřbitovních míst chtějí využít na hřbitově v Rakovníku. Kapacita stávajícího hřbitova už je plná a okolí neumožňuje jeho rozšíření.

Spustit audio

Související