Litoměřice do konce roku uzavřou azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi. V domě ale stále zůstává 15 lidí

10. listopad 2021 12:30

Azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi v Litoměřicích po 18 letech končí. Město neprodloužilo nájemní smlouvu neziskové organizaci Naděje, která ho provozuje.

Většina z 83 obyvatel azylového domu už má nové ubytování. Podle vedoucí litoměřické pobočky Naděje Petry Smetanové se ale 15 z nich stále nedaří umístit.

„Máme tam poslední tři rodiny. Ta jedna má potenciál odejít na Mostecko, ale ty dvě litoměřické se nám nedaří někam umístit, nebo jim prostě najít nějaké bydlení. Ta domluva a spolupráce s městem byla v podstatě nulová,“ shrnuje Smetanová.

Mezi těmi, kteří zatím bydlení nemají, je i Regina Čavojová. Hlavním důvodem je pro 31letou maminku čtyř dětí finančně nedosažitelné bydlení.

„Kauce, to máte tak 30 tisíc korun. Když jste ale matka samoživitelka – nemáte šanci. Nám vlastně ani teď tatínek neplatí, takže máme jen to, co mám teď na mateřské, a to je všechno. To prostě nejde si sehnat,“ popisuje Čavojová.

Litoměřická radnice se ale hají tím, že svůj záměr zavřít azylový dům v Želetické ulici, organizaci oznámila s dostatečným předstihem, a to 13 měsíců dopředu.

Postoj radnice vysvětluje Renáta Jurková, vedoucí sociálního odboru a zdravotnictví v Litoměřicích: „Město se samozřejmě nebrání tomu, aby ta služba pokračovala, ale měli jsme nějakou představu, že bychom jim třeba dali náhradní prostory. Nebo jsme doufali, že ta organizace si sama něco najde, aby mohla sama podnikat v komerčním bydlení, nebo tak nějak.“

Na místě azylového domu pro ženy a rodiny s dětmi chce město postavit nové byty pro mladé. Znovuotevření podobného azylového zařízení sice nevylučuje, stane se tak ale nejdříve v roce 2023.

Spustit audio

Související