Litoměřice: pacifikace agresivní ženy s duševní poruchou

1. listopad 2012
Neznámí hrdinové

Společně s Neznámými hrdiny tentokrát zavítáme do Litoměřic. Tamní policisté před několika lety vyjížděli k zásahu na panelové sídliště. Rutinní výjezd ale nabral na obrátkách a od mužů zákona si vyžádal rychlou reakci.

Litoměřičtí policisté zareagovali na tísňové volání. Ze začátku se zdálo, že se jedná o rušení nočního klidu nebo o silnější domácí hádku. Po příjezdu na místo ale policisté zjistili, že situace je vážnější než se mohlo zprvu zdát.

U jedné z obyvatelek domu zřejmě projevila duševní porucha a začala ohrožovat své blízké. Jejímu synovi se podařilo uniknout, žena se ale v bytě zamkla se svou matkou, kterou fyzicky napadala. Existovalo navíc reálné nebezpečí, že může mít v bytě střelnou zbraň.

Žena také začala klást podmínky – požadovala odjezd všech policistů. Ti ale věděli, že se musí do bytu urychleně dostat. Využili nepozornosti ženy, vyrazili dveře a dostali se do bytu. Nejprve se starali o bezpečí starší ženy, která byla zraněná na hlavě. Rychle se jim naštěstí podařilo zpacifikovat i její dceru, u které se projevily vážné duševní potíže.

Naštěstí se nepotvrdilo podezření, že má žena s duševní poruchou zbraň. Žadatelé o zbrojní průkaz sice podstupují speciální vyšetření, to ale případné budoucí duševní problémy nemůže odhalit.

Ženu si pak převzali zdravotníci, kteří jí odvezli do péče psychiatrů. Po nějaké době se z psychiatrické léčebny vrátila domů.

Díky zásahu Litoměřických policistů žena s duševní poruchou vážně neublížila sobě ani svým blízkým. Za odborný komentář k dnešnímu dílu bychom rádi poděkovali doktoru Petru Zahradníkovi.

To je pro dnešek z Neznámých Hrdinů vše, vaše náměty nebo připomínky piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio