Litoměřice: Obyvatelé Palachovy ulice si stěžují na průběh rozsáhlé opravy v okolí jejich domovů

6. březen 2018 13:50

Palachova ulice má v následujících letech šanci stát se jednou z nejhezčích, a z hlediska dopravy nejbezpečnějších, ulic města Litoměřice.

Přesně takhle avizovala radnice její plánovanou opravu. Někteří její obyvatelé ale už teď tento názor úplně nesdílí a stěžují si na průběh prací.

Oprava celkem za 22 milionů korun začala loni v dubnu a podle plánů má trvat ještě půl roku.

„Je to sice modernizace ulice, nicméně má určité mouchy, na které si už teď stěžuje dost lidí. Za poslední rok jsem tou ulicí prošel třeba 100krát, z toho 80krát tam nikdo nepracoval a nic se tam nedělo, a to ani v dopoledních nebo odpoledních hodinách,“ konstatuje Jakub Svatoš, jeden z obyvatel Palachovy ulice.

Podobný názor má víc obyvatel, kteří se proto obrátili na zastupitele Petra Kubce z ODS, který v těsné blízkosti ulice také bydlí, jejích názory sdílí a přednesl je proto i na zasedání zastupitelstva.

„nejsme spokojeni ani s rychlostí, ani s výsledným efektem té rekonstrukce. Připadá nám, že je zátěž rezidentů v okolí rekonstrukce příliš dlouhá, a ta stavba, jakkoli je v souladu s harmonogramem, se neúměrně prodlužuje,“ shrnuje Kubec.

Mluvčí radnice Eva Břeňová potvrzuje, že práce postupují podle harmonogramu a že délku opravy určuje její náročnost: „Realizujeme tři stavebně velmi náročné akce, a to rekonstrukci 100 let staré kanalizace, vodovodu a vodovodních přípojek, a pak samotnou revitalizaci Palachovy ulice.

Eurovia: Termíny plníme

Iveta Štočková za zhotovitelskou firmu Eurovia tvrdí, že plní všechny dané termíny. „někdy se může zdát, že na místě nikdo není. To ale neznamená, že se nepracuje – materiály musí zrát a tvrdnout.“

Část obyvatel upozorňuje také na, podle nich, v historické zástavbě nevhodně zvolené veřejné osvětlení s LED technologií. Jiní ho ale vidí jako přínosné, jako například i Jakub Svatoš: „Mám známou, která bydlí přímo pod tím světlem, která říká, že je dost agresivní. Když tamtudy ale v noci procházím, tak musím říct, že si přijdu ve větším bezpečí.“

Eva Břeňová mluvčí Litoměřic vysvětluje, že světla odpovídají platným předpisům. Přesto město hledá řešení, jak intenzitu svícení pouličních lamp snížit, a vyjít tak obyvatelům Palachovy ulice vstříc.

Mezi další námitky obyvatel patřil nesouhlas s novým systémem parkování, kdy mají řidiči do šikmých stání couvat. To je ale podle projektu a dopravní policie v této lokalitě nejbezpečnější možný způsob parkování a právě na výšení bezpečnosti v ulici je celá oprava zaměřená.

Město má s obyvateli Palachovy ulice, kteří si stěžují naplánovanou schůzku, kde chce jejich námitky znovu probrat a řešit.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související