Lidem se brzy otevře někdejší evangelický kostel v Trmicích. Bude v něm obřadní síň i infocentrum

30. květen 2022 08:44

Trmice pracují na zpřístupnění bývalého evangelického kostela Pána Ježíše. Město ho koupilo  za 1,8 milionu korun a lidem ho chce představit během nadcházející Noci kostelů. V budoucnu by v něm mohla být obřadní síň i malá galerie. 

„V současnosti se tu zprovozňují základní sítě – voda, elektřina. Potřebujeme také, aby se kostel uklidil,“ popisuje starostka Trmic Jana Oubrechtová ze Starostů a nezávislých.

První návštěvníci by se do kostela mohli dostat 10. června v rámci Noci kostelů.

Podle tajemníka trmického městského úřadu Jiřího Švarce by mohl kostel v budoucnu sloužit jako místo pro setkávání obyvatel Trmic.

„Mohla by tu být dole dejme tomu nějaká galerie nebo infocentrum s knihovnou, kde by se mohli lidé scházet – možná třeba i kavárna. Nahoře v lodi by se pak dělaly koncerty, svatební obřady, zastupitelstva,“ vypočítává Švarc.

„Když jsem tu byla poprvé, byla jsem překvapená, jak je kostel uvnitř zachovalý. Navíc má tu hlavní loď v patře a ne v přízemí, jak je tomu většinou,“ vzpomíná starostka Jana Oubrechtová.

Kostel je kulturní památkou

S dokumentací kostela pro možné opravy teď městu pomáhá Kamil Podroužek se svými studenty z ústecké filosofické fakulty.

„Ten objekt je památka, takže dřív, než se do něj stavebně sáhne, tak je potřeba o tom znát maximum informací. Proto neděláme vlastně nic jiného, než že zjišťujeme informace o tom objektu – co se dochovalo, co je významné a podstatné, a co naopak takové není a jde to změnit,“ vysvětluje Podroužek.

Na kolik oprava kostela vyjde, zatím město neví. Aktuálně pracuje na projektové dokumentaci. Už teď ale uvažuje o využití dotací.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související