Lidé v Ústí nad Labem demonstrovali proti novému vedení města. Nová primátorka ale kritiku i možnost rezignace odmítla

1. červenec 2015

Způsob jakým bylo zvoleno nové vedení Ústí nad Labem - to byl hlavním důvod demonstrace několika desítek lidí před ústeckým magistrátem. Sešli se před včerejším (30.6.) jednáním zastupitelstva města. Část bývalého hnutí ANO se totiž minulý týden odštěpila od dosavadní koalice s hnutím PROÚstí a vytvořila novou menšinovou vládu. tentokrát s uskupením UFO.

Na Lidickém náměstí se sešlo zhruba 70 lidí. „Je to zrada na voličích. Voliči dali hlasy úplně jiné reprezentaci, než je tam teď.“ „Uvidíme, jak se jim podaří držet pospolu, protože jsou to všechno dravý šelmy a možná se navzájem začnou za chvilku okopávat…“

Na shromáždění byl přítomen i bývalý náměstek primátora Martin Mata. Co bylo hlavním cílem akce?

„Hlavním cílem demonstrace byla aktivizace občanů, aby se zajímali o to veřejné dění…“ odpovídá Martin Mata.

Koalice se rozpadla po rozštěpení hnutí ANO, které následně v Ústí nad Labem zaniklo. Lidé, kteří se od původní koalice odtrhli, vytvořili nové vedení města společně s uskupením UFO.

„Ještě den před zastupitelstvem byl učiněný příslib, že sice mají problémy, ale že je chtějí řešit. A stalo se tohle - ty lidi, já k nim nemám důvěru, oni zjevně nemluvili pravdu,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Nová nazařazená primátorka a bývalá členka hnutí ANO Věra Nechybová o rezignaci na post ve vedení města neuvažuje.

„Zastávám demokratické nástroje společnosti a myslím si, že občané mají právo se vyjádřit. K rezignaci - mandát vzniká a zaniká podle zákona o obcích a zde není důvod aby mi zanikl,“ dodává Nechybová.

autor: hau
Spustit audio