Lidé v Ústeckém kraji mají stále ještě šanci získat peníze na pořízení nového kotle

2. březen 2016

Víc než 1.000 lidí už v Ústeckém kraji požádalo o peníze na nový kotel. V rámci kotlíkových dotací letos rozdělují Ústecký kraj a Ministerstvo životního prostředí 162 milionů korun.

Počet žádostí se sice blíží k původně odhadovaným 1.080, ale v systému stále zbývají peníze, takže lidé stále ještě mohou o dotace na nové kotle žádat. Na ústeckém krajském úřadu je možné podat žádost do konce března.

„K dnešnímu dni evidujeme 1.020 žádostí. Už teď ale víme, že přijmeme víc než 1.080 žádostí, protože ne všichni žádají o tu maximální částku 150.000 korun, takže se dostane na mnohem víc žadatelů,“ potvrdila mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Kdy by mohli lidé peníze dostat?

Lidé by mohli peníze na kotle dostat pravděpodobně do poloviny letošního roku. Vše musí nejdřív projít schvalováním. Dnes (2.3.) schválila rada kraje žádosti prvních 189 zájemců o nový kotel.

„Jsou to žádosti cca. za 20 milionů korun. Každá z nich projde schvalovacím procesem a kontrolou, jestli splňuje všechny podmínky. Poté odchází na schválení rady a pak do zastupitelstva,“ dodává Lucie Dosedělová z krajského úřadu.

Kdy úřady vyhlásí další vlnu kotlíkových dotací?

Zatím je jasné pouze to, že v dalším ročníku dotací by měl Ústecký kraj opět dostat od ministerstva životního prostředí 162 milionů korun. Podobné finance se plánují také pro třetí výzvu na kotlíkové dotace. Úplně nové dotační kolo by mohlo začít možná na začátku nového roku. Potvrdil to před časem ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

„Pokud vše dobře půjde, pak věřím, že bychom, možná o rok, mohli zrychlit postup. Takže bychom tu další 3miliardovou výzvu mohli třeba vypsat už na počátku příštího roku.“

Dodejme ještě, že v Ústeckém kraji by bylo potřeba vyměnit zhruba celkem 48.000 kotlů, které jsou zastaralé a poškozují tak životní prostředí.


autor: bach
Spustit audio