Lidé v Krupce debatovali o nekalých volebních praktikách

8. březen 2011

Jak zabránit nakupování hlasů voličů - to bylo hlavní téma pondělní diskuze zástupců organizace Transparency International s obyvateli Krupky. Právě uplácení v minulých komunálních volbách označil Ústavní soud za nepřípustné.

Ústecký krajský soud se průběhem hlasování v Krupce bude znovu zabývat příští středu. Město je tedy zatím bez nového zastupitelstva, jeho chod řídí radní zvolení v minulém období a hospodaří s rozpočtovým provizoriem.

Rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že uplácení voličů není správné, vidí jako důležité Vladan Brož z Transparency International - k nákupu hlasů totiž nedocházelo jen v Krupce: „Určitě je to průlomové rozhodnutí a z toho důvodu jsme se rozhodli ústavní stížnost jménem lidí podat. Protože takové rozhodnutí zde ještě nebylo – ústavní soud řekl že volič, který je zkorumpovaný, není svobodný.“ Transparency International bude případné opakované volby v Krupce sledovat a bude sbírat podněty o porušení zákona.

Nejčastěji se lidé ptali, jak se dá nakupování hlasů zabránit. A nejčastější rada od ředitele Transparency International Davida Ondráčky zněla - buďte ostražití.

autor: hau
Spustit audio