Lidé v karanténě a izolaci kvůli koronaviru mohou 25. ledna hlasovat ve druhém kole prezidentských voleb

25. leden 2023 09:50

25. ledna od 8 do 17 hodin mohou ve druhém kole prezidentských voleb hlasovat lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. V Ústeckém kraji jsou tzv. drive-in volební stanoviště v sedmi okresních městech. Během prvního kola využilo možnost volby z auta v celém regionu 15 lidí.

Rozmístění drive-in stanovišť v Ústeckém kraji je stejné jako při hlasování z auta při prvním kole prezidentských voleb.

V Chomutově, Mostě a Ústí nad Labem mohou lidé volit na parkovištích u zimních stadionů, v Lounech a Litoměřicích na tamních výstavištích, v Děčíně na parkovišti u městské knihovny a v Teplicích u fotbalového stadionu.

Pokud nejsou lidé z daného okresu, musejí mít vyřízený voličský průkaz. Dále se musí prokázat potvrzením od hygieniků nebo lékaře o tom, že mají nařízenou karanténu nebo jsou v izolaci. Pokud potvrzení nemají, musí předložit alespoň čestné prohlášení. Celá volba je navíc specifická v tom, že nesmí vystoupit z auta a během hlasování musí mít zakrytá ústa a nos.

Pokud se někdo v karanténě nebo izolaci na drive-in volební stanoviště nedostane, může se až do 26. ledna večer nahlásit krajskému úřadu, a to na telefonním čísle 775 868 535. Zástupci volebních komisí pak začnou tyto občany obcházet 27. ledna ráno.

Pokud se stane, že se kvůli koronaviru uzavře některé z pobytových zařízení, budou během čtvrtka a pátku volit do speciální volební schránky i klienti takových domovů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související