Lidé v České republice se mohou začít registrovat k přeočkování proti koronaviru

20. září 2021 14:10

Od 20. září se mohou zájemci registrovat k přeočkování proti onemocnění covid–19, to znamená ke třetí dávce. Týká se to lidí, kterým od ukončení očkování uplynulo alespoň osm měsíců.

V Ústeckém kraji dostali za začátku letošního roku jako první vakcínu lékaři a sestry v nemocnicích a klienti a zaměstnanci v domovech seniorů.

Třetí, takzvanou podpůrnou dávkou se mohou nechat očkovat všichni, kteří mají nejméně 8 měsíců po předchozí vakcíně. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby této možnosti využili hlavně lidé starší 60 let nebo pacienti s přidruženými nemocemi a chronicky nemocní.

Na přeočkování ještě před uplynutím lhůty můžou přijít lidé s oslabenou imunitou. Musí mít ale doporučení od svého lékaře – specialisty.

Českým rozhlasem solovení ředitelé domovů pro seniory v Ústeckém kraji ještě koncem minulého týdne neměli k dispozici žádné informace. Řada z nich ale doufá, že by to mohlo být stejné jako při prvních dvou dávkách vakcíny.

Krajský koordinátor pro očkování Petr Severa ale počítá s tím, že přeočkování v domovech pro seniory budou mít na starosti hlavně praktičtí lékaři, se kterými mají tato zařízení uzavřené smlouvy. Nevylučuje ale ani to, že by na některá místa mohly po dohodě znovu vyjet mobilní očkovací týmy.

Spustit audio

Související