Lidé se opět postavili proti záměru postavit v lázeňském centru Teplic věžák

12. únor 2015

Stavební úřad v Teplicích už podruhé povolil místnímu podnikateli Jaroslavu Třešňákovi výjimku ke stavbě věžáku v lázeňské části Teplic. Původně tam měl stát dům zhruba stejně vysoký jako okolní činžáky, pak investor změnil plány a přidal další patra. Odpůrci se ale znovu odvolali a věžák vedle plavecké haly nechtějí.

Nakolik je pravděpodobné, že se nakonec 80metrový dům postaví, to zatím nejde odhadnout. Jde o to, že i po získání výjimky musí následovat územní řízení a žádost o stavební povolení - a to je na dlouho.

První rozhodnutí krajský úřad stavebnímu úřadu vrátil, protože v něm byly chyby, proto začal celý proces od začátku.

Dá se předpokládat, že odpůrci zvolí stejný postup a případné kladné rozhodnutí opět napadnou u Ústeckého kraje.

Hlavní argument odpůrců je, že tak vysoká stavba bude stínit a nezapadne do zástavby.
Podnikatel Jaroslav Třešňák vidí svůj projekt jako možnost moderního bydlení hlavně pro návštěvníky Hadích lázní. Ty jsou sice nedaleko, nikdo se v nich ale zatím neléčí.

Podnikatel proto chce připravit projekt, získat stavební povolení a hledat spoluinvestora nebo postavit a prodat je předem domluvenému zájemci. To se ale v případě Hadích lázní nedaří už několik let a ještě déle ani u Městských lázní, kde chce postavit 5hvězdičkový moderní hotel s historickou fasádou - po nich zbyla velká díra.

Aktivity teplického developera provází i řada kontroverzních kroků - například Městské lázně už koupil v havarijním stavu. Podle Mladé fronty DNES ale šly k zemi ještě před získáním demoličního povolení .

Výstavbu obchodního centra Fontána na náměstí Svobody zase provázel pád další památkově chráněné budovy, která ale byla také ve stavu před zřícením.

Nutné je připomenout, že Jaroslav Třešňák také řadu domů opravil a zachoval přitom i historické prvky na fasádách. Chce také město zbavit trosek zimního stadionu, který koupil koncem loňského roku v dražbě - původní majitel totiž zkrachoval a demolici nedokončil.

Třešňák slibuje, že nejpozději na podzim trosky odstraní - chce tam postavit sportoviště, jak určuje územní plán. Pro to také bude hledat spoluinvestora.

autor: hau
Spustit audio